ALE KAMBER / Još neizvjesno formiranje Vlade HBŽ – Hoće li maske pasti?

Skupština HBŽ - Hoće li maske pasti?

Špirić i SNSD isključivo za koaliciju sa SDA i HDZ BiH, ali kako do dvotrećinske većine?

HBŽ još nema novu vladu, a sve je zapelo oko mandatara. Mandatar treba da bude Hrvat, pa duvanjska HDZ BiH koja ima 6 zastupnika u Skupštini na toj poziciji želi svog Ivana Vukadina, aktualnog načelnika općine Tomislavgrad, dok Livnjaci žele svog Ivana Jozića, aktualnog predsjednika Vlade u tehničkom mandatu i jedinog HDZ-ovca u Skupštini HBŽ iz Livna.

Uz Jozića stoje i Livanjka Borjana Krišto i Dragan Čović.

No, kako do dvotrećinskih 17 ruku, ako se zna da HDZ BiH u skupštini ima još samo jednog zastupnika iz Kupresa, te da SNSD ima 4, a SDA 2 zastupnika, dok ostatak skupštine čine 4 zastupnika HDZ 1990, 3 iz Hrvatske nezavisne liste, te po jedan iz NSRzB, HRS, ŽNL i SDP-a?

Duvnjaci najjači

Budu li svi duvanjski HDZ-ovci jedinstveni da ne podrže Livnjaka za mandatara, što vjerovatno neće podržati ni HDZ 1990, da svi ostali u skupštini naprave “hercegbosansku grande koaliciju” nema ih 17, već maksimalno 15!

Dakle, preostaje ili uključivanje i “devedesetke” i ŽNL u Vladu, čime bi opozicija u cjelosti nestala, a duvanjski HDZ BiH zbrisan, ili eventualna kupovina nekog od 6 duvanjskih HDZ-ovaca.

Treća opcija je da svih 12 zastupnika iz Tomislavgrada nastupe kao blok, da pridobiju po dvojicu Kuprešana i SDA-ovaca, kao i po jednog zastupnika iz SDP-a i ŽNL, čime bi SNSD i livanjski HDZ BiH ispali iz vlasti, što je manje vjerovatno, te onda, preostaju izvanredni izbori, koji se vjerovatno ne bi ni održali do predstojećih lokalnih, a to i odgovara centralama HDZ BiH, SNSD i SDA, čiji su kadrovi svakako na vlasti, već godinama.

Podsjećamo, HDZ BiH je ipak ostala bez ministra Ivice Brešića koji je pristupio HRS (koja ima i tri vijećnika u gradskom vijeću Livna), čime je HDZ BiH oslabljena i u Vladi u tehničkom mandatu i to za važan resor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji je zlatna koka za stranke koje njim vladaju.

Tigar od papira

Ovih dana potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, inače Drvarčanin, izjavio je da su im partneri u formiranju vlasti u HBŽ kao i do sada – SDA i HDZ BiH, a ne HDZ 1990 i smijenjeni duvanjski HDZ-ovci.

Ostale stranke nije spominjao, a bez njih, a pogotovo bez Čoviću neposlušnih 6 duvanjskih HDZ-ovaca, zbog čega su trojica isključeni iz HDZ BiH, doći do dvotrećinske većine od 17 ruku, kako smo naveli, nemoguća je misija.

I livanjska SDA je najavila da će u koaliciju sa  SNSD i HDZ BiH

No, njima nikad nije vjerovati. Oni brzo prešaltaju, što su pokazali do sada nekoliko puta. Njima je važno da su u vlasti, nebitno s kim. Vladali bi i u koaliciji sa šejtanom!

-SNSD je jaka politička partija i mi ne želimo da sudjelujemo u formiranju vlasti sa onima koji nemaju snagu”, pojasnio je Špirić, kojemu su izgleda “snaga” jedan livanjski HDZ-ovac, dva vječito ista livanjska SDA-ovca i 4 drvarska SNSD-ovca, računajući i prebjega iz Vučićeve SNS, Aleksandra Štrpca, koji je mandat u skupštini dobio kao drugoplasirani, nakon oduzimanja mandata Dušku Radunu iz Bosanskog Grahova, zbog sudske presude.

No, kako stvari stoje, Špirić računa i na eventualni neposluh svojih Drvarčana u Skupštini HBŽ, pa ih je već upozorio “da su obavezni pratiti stavove stranke, jer će u suprotnom snositi političku odgovornost”.

U svakom slučaju, kako stvari stoje, u Skupštini i Vladi HBŽ ništa nije nemoguće. Pa čak i da, konačno, padnu duple maske – osobne i koronavirusne! Živi bili, pa vidjeli.

Ale Kamber, Livno

Nikola Špirić – hoće li ga poslušati njegovi Drvarčani