Amandmanima HRS-a novac za financiranje RTV HB uplaćen Radio Livnu i braniteljskim udrugama

HRS Livno – Priopćenje za javnost: Amandmanima HRS-a novac za financiranje RTV HB uplaćen Radio Livnu i braniteljskim udrugama
.
Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Livna, HRS je uložio amandmane na Proračun s kojima se uvelike umanjuje financijski iznos s kojim se financira RTV HB. Budući da vladajuća stranka godišnje primi skoro milijun KM iz Proračuna, stava smo da stožerna stranka samostalno može financirati svoje medije, a da se proračunska sredstva lokalne samouprave mogu korisnije iskoristiti.
.
Amandmanima HRS-a sredstva koja su skinuta sa ove stavke biti će uplaćena za rad Radio Livna i pojedinih braniteljskih udruga.
.
Razlog zašto smo skinuli sredstva RTV HB leži u krajnje netransparentnom utrošku do sada uplaćenih proračunskih sredstava za rad ovog medija. Pod krinkom „kanala na hrvatskom jeziku“ novac poreznih obveznika zloupotrijebljen je za režimsku propagandu vladajuće stranke i financiranje pojedinaca bliskih stranci.
.
Uz to, ovaj kanal je Livnjacima dostupan isključivo putem plaćenih telekomunikacijskih platformi, što ga čini minimalno gledanim na području naše županije, s obzirom da se kanal ne može pratiti putem zemaljskog signala.
.
Koliko je iskrena domoljubna osviještenost stožernika ponajbolje govori činjenica da, kada su se dodjeljivale frekvencije za emitiranje programa s repetitora Tušnica, stožerno se nije lobiralo za Radio Livno ili RTV HB, nego Radio BN s kojega se svakodnevno promovira „hrvatski jezik“ preko srbijanskih narodnjaka. Zaboravilo im je pasti na pamet da bi možda RTV HB mogla dobiti zemaljski signal.
.
Koliko se radi o projektu „kanala na hrvatskom jeziku“, a koliko o režimskoj propagandi ponajbolje govori činjenica smjene bivšeg ravnatelja te TV kuće, nakon što se „priklonio drugoj struji“ u HBŽ-u. Struji dijela ljudi u Kupresu koji je ušao u Vladu HBŽ bez da su imali suglasnost vrha režima.
.
Instalirana je nova ravnateljica, očigledno milija režimu. Financiranje režimskog programa je trebalo nastaviti iz proračuna jedinica lokalne samouprave, pod dirigentskom palicom novog stranačkog urednika.
.
HRS je u više navrata prezentirao prijedloge zakonskih rješenja na osnovu kojih bi Hrvati u BiH dobili javni RTV servis, koji bi bio neovisan, objektivan te politički neovisan, koji bi promovirao političku i društvenu kulturu Hrvata u BiH. Medij koji bi bio autoreferentan, odnosno, koji bi se financirao proizvodnjom kvalitetnog programa i marketinškim prostorom, koristeći maksimalno nove tehnologije.
.
Stožerna stranka, jednako kao i njeni sateliti, što s brojkama, što bez brojki, su odbili sve te prijedloge, jer njima nije u interesu neovisan i objektivan medij. Po uzoru na bivša komunistička vremena, za koja oni neskriveno gaje iskrenu nostalgiju, njima je u interesu režimski medij sklon svakom vidu cenzure i slobodnog mišljenja.
.
Ne želimo i nećemo sudjelovati u izgradnji i financiranju medija koji gaji stvaranje kulta ličnosti nedodirljivog i sveznajućeg ćaće, koji vodi vojsku nedodirljivih. Medija čije je mjerilo razina milosti kod stožerne vrhuške, a ne novinarska sloboda i objektivnost.
.
Stožerna stranka, putem dotacija strankama, iz proračuna na razini godine dobiva više nego dovoljno financijskih sredstava za financiranje ne samo ovog medija, nego i više režimskih medija.
.
Sredstva jedinica lokalne samouprave se moraju i hoće koristiti za dobro tih lokalnih zajednica. Možda nekima još nije jasno, ali vrijeme jednopartijskog komunističko-režimskog sustava smo ostavili desetljećima iza sebe, koliko god to nekima bilo krivo.
.
G.O. HRS-a Livno
.