AMBASADA JAPANA POMAŽE ŽUPANIJSKU BOLNICU U LIVNU

OPREMA

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i predstavnici devet zdravstvenih ustanova iz BiH potpisali su u petak dokument o primopredaji medicinske opreme osigurane u okviru realizacije granta neprojektne pomoći donacija vlade Japana odobrenog BiH, javila je Fena.

Bolnice i domovi zdravlja

Ministar Osmanović u izjavi novinarima naglasio je značaj donacije i kazao da će doprinijeti poboljšanju kvalitete usluga zdravstvene zaštite posebno u oblasti kirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije, te prenatalne i neonatalne dijagnostike.

Veleposlanik Japana Kazuya Ogawa naglasio je da je od završetka rata u BiH, u okviru granta pomoći, medicinsku opremu dosad od japanske vlade primilo 15 bolnica (uključujući devet bolnica koje su danas potpisale ugovore o donaciji i 115 domova zdravlja.

Kaže da se, za posjete Sveučilišnom kliničkom centru Tuzla ranije ove godine, uvjerio da se oprema koristi i održava ispravno, a i ravnatelj te ustanove zadovoljan je visokom kvalitetom japanske opreme.

Krajnji korisnici medicinske opreme, nabavljene u okviru druge faze granta, jesu Klinički centar Univerziteta Sarajevo, Sveučilišni klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić “Mostar i Kantonalna bolnica Goražde. Korisnici su i Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić “Livno, te javne zdravstvene ustanove” Bolnica Gradiška “, Bolnica Trebinje i Zdravstveni centar Brčko.

Korist građana

Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović i direktor Zdravstvenog centra Brčko Nihad Šibonjić zadovoljni su što su te medicinske ustanove dio projekta na korist građana. U izjavi novinarima izrazili su nadu da će sličnih projekata biti i ubuduće kako za te, tako i za druge zdravstvene ustanove u oba bh. entiteta.

Medicinska oprema osigurana je na temelju Sporazuma o razmjeni nota Vijeća ministra BiH i vlade Japana potpisanog 2014. u okviru implementacije granta neprojektne pomoći koji je vlada Japana odobrila u fiskalnoj 2013. radi unapređenja ekonomskog i društvenog razvoja BiH. Dio tog granta (u iznosu 554.000 eura) namijenjen je sektoru zdravstva u BiH, za nabavu medicinske opreme. Prva faza tog granta realizirana je u ožujku prošle godine, kad je devet zdravstvenih ustanova u BiH dobilo medicinsku opremu, proizvod japanskih malih i srednjih poduzeća. Vrijednost prvog dijela donacije je oko 305.000 eura.

Autor: Slobodna Bosna