Amel Tuka po drugi put proglašen za najboljeg balkanskog atletičara

Balkanska atletska federacija je deveti put organizirala izbor najboljih atletičara Balkana, a na svečanoj ceremoniji u Vrnjačkoj Banji (Srbija) titulu najboljeg u muškoj konkurenciji za 2019. godinu je ponio bosanskohercegovački atletičar, Amel Tuka.

Za najbolju atletičarku Balkana nagradu je dobila bugarska atletičarka Ivet Lalova, bugarska sprinterka koja je četiri puta sudjelovala na Olimpijskim igrama.

Tuki je ovo drugi put da je ponio titulu najboljeg na Balkanu pošto je isto priznanje dobio i 2015. godine. Kakanjac iza sebe ima izuzetno uspješnu godinu u kojoj se okitio srebrom na Svjetskom prvenstvu u Dohi u trkačkoj disciplini na 800m. Tuka je sa 1:42.51 iz Monaca (17. srpnja 2015.) i dalje 13. najbrži čovjek svih vremena u disciplini na 800m.

Poslije kratke stanke od teške i uspješne sezone Tuka se vratio treningu i pripremama za sljedeću sezonu, a glavno natjecanje koje ga očekuje i za koje se priprema su Olimpijske igre u Tokiju 2020.

– Sljedeće godine me očekuju Olimpijske igre i sve je podređeno tom natjecanju, a nakon toga očekuje me i Europsko prvenstvo. Jedina želja mi je da me zdravlje služi i da se sačuvam i od najmanjih ozljeda. Sedam dana provedenih van terena, bez treninga zbog najmanje ozljede ostavlja posljedice, a to sam osjetio i na svojoj koži i to nikome ne bih poželio, rekao je Tuka.

Najavio je i drukčiji pristup nego pred Rio de Janeiro 2016. godine.

– Pred Olimpijadu u Riju sam prihvatio pritisak i nisam se osjećao dobro. Ne želim to ponoviti, želim ići na OI bez pritiska kao što sam otišao u Dohu. Nastavit ću sa ovakvim sistemom treninga, imam još prostora za napredak, a medalja je dodatni motiv za trud i rad. Bit ću predan svom radu, raditi što mi se kaže s istim timom. Ići ćemo do najsitnijih detalja, jer konkurencija će isto to činiti, objasnio je Amel Tuka, piše Dnevni list.