Amerika odbila prodati F-16 Turskoj dok ne pusti Švedsku i Finsku u NATO

Američki Kongres ne može podržati prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj u vrijednosti od 20 milijardi dolara, dok službena Ankara ne ratificira članstvo Švedske i Finske u NATO-u, objavila je danas skupina senatora iz obje stranke.

Švedska i Finska prošle su godine podnijele zahtjev za pridruživanje tom transatlantskom obrambenom savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su suočene s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju pridobiti njezinu potporu.

Ankara želi da Helsinki i Stockholm zauzmu oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i Europska unija smatraju terorističkom skupinom, te još jednoj grupi koju krive za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Tri nacije postigle su dogovor u Madridu prošlog srpnja, ali je Ankara obustavila razgovore prošlog mjeseca nakon prosvjeda u Stockholmu tijekom kojeg je danski političar krajnje desnice spalio primjerak Kur’ana.

U pismu američkom predsjedniku Joe Biden, 29 demokratskih i republikanskih senatora kazalo je da dvije nordijske zemlje ulažu “potpune i dobre napore” da ispune uvjete za članstvo u NATO-u koje je Turska tražila, iako Ankara tvrdi da Švedska mora učiniti više.

– Nakon što Turska ratificira protokole o pristupanju NATO-u, Kongres može razmotriti prodaju borbenih aviona F-16. Međutim, neuspjeh da se to učini doveo bi u pitanje ovu prodaju koja je na čekanju – napisali su senatori.

To je prvi put da je Kongres eksplicitno i izravno povezao prodaju F-16 Turskoj sa zahtjevima dvije nordijske zemlje za pristupanje NATO-u.

Bidenova administracija već je u nekoliko navrata poručila da podržava tu prodaju te je odbila povezati ta dva pitanja, iako je priznala da bi ratifikacija pristupanja Švedske i Finske NATO-u olakšala proces odobravanja prodaje u Kongresu.

Turska je objavila da bi mogla odobriti finski ulazak u članstvo NATO-a, ali finski predsjednik i ministar vanjskih poslova odbacili su tu ideju, tvrdeći da je sigurnost dviju nordijskih zemalja uzajamno ovisna. Od 30 članica NATO-a samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo tih nordijskih zemalja.

Turska je u studenom 2021. zatražila kupovinu 40 lovaca F-16 tvrtke “Lockheed Martin Corp” i skoro 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih zrakoplova.

Tijekom prošlomjesečne posjete Washingtonu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da pitanje NATO-a ne bi trebalo biti uvjet za tu prodaju i pozvao Bidenovu administraciju da uvjeri Kongres da odustane od svog prigovora.

https://relax-portal.info/prodaje-se-visenamjenski-poslovni-objekt-u-livnu/