Amerikanci upozoravaju: Sukob Izraela i Hezbollaha mogao bi izmaći kontroli

Američki ministar obrane Lloyd Austin sastao se u utorak s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom u Pentagonu, upozorivajući da bi sukob između Izraela i Hezbollaha mogao izazvati regionalni rat, i pozvao je na diplomatsko rješenje.

Više od osam mjeseci rata u Gazi povećalo je napetosti širom regije, a izraelske snage i libanonski Hezbollah koga podržava Iran razmjenjuju vatru skoro svakodnevno.

– Još jedan rat između Izraela i Hezbollaha lako bi mogao postati regionalni rat, sa strašnim posljedicama po Bliski istok. Diplomacija je daleko najbolji način da se spriječi veća eskalacija – izjavio je Austin.

Gallant je, govoreći na otvaranju sastanka sa Austinom, kazao da “blisko surađujemo na postizanju sporazuma, ali moramo razgovarati i o spremnosti za svaki mogući scenario”.

Izraelska vojska prošlog je tjedna saopćila da su planovi za ofanzivu u Libanu “odobreni i potvrđeni” u jeku eskalacije prekograničnih sukoba, ali Washington nastoji “sniziti temperaturu” i spriječiti još jedan veliki sukob na Bliskom istoku.

Gallant je u posjeti Washingtonu u namjeri da potvrdi vrijednost veza s najvećim izraelskim saveznikom nakon što je premijer Benjamin Netanyahu javno optužio Sjedinjene Države zbog, kako kaže, kašnjenja u isporuci oružja.

Američka vlada inzistira na tome da je samo jedna pošiljka bombi zadržana zbog zabrinutosti oko njihove upotrebe u naseljenim područjima, te da se druge isporuke oružja odvijaju uobičajeno.

Sjedinjene Države su glavni dobavljač oružja Izraelu, ali rastući broj žrtava sukoba u Gazi izvršio je pritisak na predsjednika Joea Bidena da preduzme akciju i podstakao tenzije između njegove administracije i Netanyahua.

Gallant se prethodnog dana u Washingtonu sastao s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, pri čemu je šef američke diplomatije pozvao Izrael da izbjegava eskalaciju u Libanu.

Izraelski ministar također je razgovarao sa šefom CIA-e Billom Burnsom, ključnim američkim zvaničnikom u pregovorima o oslobađanju talaca iz ruku Hamasa.

Netanyahu je rekao da izraelske snage završavaju najintenzivniji dio rata u Gazi i da će se prerasporediti na sjevernu granicu, iako je ovaj potez ocijenio kao defanzivni.

Izrael i Hezbolah posljednji put vodili su veliki rat 2006. godine kada je prekogranični napad Hezbolaha izazvao 34-dnevne borbe koje su uzele težak danak Libanu, posebno jugu zemlje, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / Fena)