Amira Jahić iz Livna– primjer vakufljenja slobodnog vremena za zajednicu

11

1

2

Razlog zbog kojeg ću da napišem nešto o ovoj vrijednoj i nesebičnoj ženi jeste njezina odluka da uvakufi svoje vrijeme za sve žene u Livnu, željne učenja novih vještina i sposobnosti.
Amira je članica i aktivistica u Udruženju žena MIZ Livno od samog osnutka, evo već četiri godine, te podržava i sudjeluje u svim edukativnim aktivnostima Udruge. Polaznica je Škole Kur’ana, Škole islama, te svojim idejama vrlo rado obogati brojne sadržaje koje organiziramo.
Kroz druženja i razgovore otkrivam da se u slobodno vrijeme bavi jednom vrlo zanimljivom tehnikom veza, takozvani PICK POINT. Nije Amira jedina koja se bavi ovom tehnikom u Livnu, mnogo je žena koje su se u tome pronašle, međutim, samo je Amira odlučila dati zekat na svoje znanje, kada se s radošću odazvala pozivu da tečaj ovog veza organiziramo u sklopu Udruge koji aktivno djeluje već drugu godinu.

Rođena Bugojanka voli plesti, vesti, slikati. Sa 12 godina naučila je da veze, da plete malo kasnije, a davne 1974.god oslikala je prozor na svojoj osnovnoj školi na zahtjev svojih nastavnika, žaleći i dan danas što nema fotografiju svog umjetničkog djela, iako je tamo stojalo punih 18 godina nakon čega su prozori zamijenjeni.
O tehnici PICK POINTA ili kako smo ga mi nazvale “zlatnog veza”, Amira kaže:
“Ovo što mi radimo u stvari nije zlatovez nego slike rađene tehnikom PICK POINT (ali eto nama lakše ili možda prirodnije reći tako). Potrebno je imati shemu, hamer, plišni karton ili plišnu tapetu nalijepljenu na karton, iglu za pravljenje rupica, iglu za vez i selotejp i naravno zlatni konac koji je najviše odgovoran za ljepotu veza.

Karton izrezujemo prema veličini sheme koju potom lagano zalijepimo da se ne miče dok pravimo rupice kroz koje se poslije provlači konac. Kad je gotovo, shema se skida i počinje se vijesti. Prvi put sam se susrela s ovom tehnikom prije 8 godina i isti dan sam izvezla moj prvi jedrenjak. Slijedi traženje shema, mnogo različitih radova od kojih sam neke prodala, a neki su otišli na poklon. To mi nije bilo dostatno, tražila sam nove izazove. Naime, neke sheme su bile loše, druge mi se nisu sviđale, za ono što sam željela nije postojala shema (levhe) tako da sam na kraju počela sama raditi sheme po slikama.
To je bilo to – uzmeš sliku pa razmišljaš kako bi najbolje izgledalo. Probaš, kopiraš, popraviš nedostatke, ako ih ima … ”

3

4
Na tečaju je uvijek veselo i radno …

O suradnji s Udrugom žena koja počinje prije 2 godine, Amira kaže:
“Suradnja s Udrugom žena je počela tako što sam ponijela levhu na jedan od časova pokazati našim ženama, svidjela im, te poslije određenog vremena muallima Šejla me pitala da li sam voljna organiziramo radionicu na što sam rado pristala. Za sada nas nema puno, 8-9, ali se poslije naše male izložbe javljaju zainteresirane žene. Dosadašnjim radom sam zadovoljna iz više razloga: uspjela sam prenijeti znanje, Dijana se već i sama okušala u izradi shema a s nama se druže i djeca koja žele naučiti. Kao uzoran primjer ističem Merjem Gurda. ”

Na pitanje da li se može nešto i zaraditi, Amira kroz osmijeh odgovara:
“Dovoljno za materijal za urađenu i slijedeću levhu, a nekada ostane i za kave
Kada bi se intenzivnije radilo i pronašlo pravo tržište ili prostor gdje bi to moglo biti izloženo mislim da bi bilo i više zarade. A pravi zlatovez je slijedeće što ako Bog da planiram raditi. On se radi na plišu, preko kartonskih predložaka, s gornje strane zlatni konac, a sa donje obični. Ali, o tome više kada sve zainteresirane žene i djevojke savladaju ovu tehniku. ”
Za dvije godine, koliko traje tečaj u Udruženju žena, polaznice su izlagale svoje radove u nekoliko navrata. Na središnjoj mevludskoj svečanosti u Ćurčinica, prilikom snimanja emisije za FTV Mozaik religija kada je ujedno predstavljena sekcija zlatnog veza, te na nekoliko programa u organizaciji Udruženja žena.

5
Na slici su polaznice tečaja zlatnog veza s izložbe povodom Svjetskog dana hidžaba …

Što više kazati nego se zahvaliti ovoj dragoj ženi koja nesebično daruje svoje vrijeme zarad drugih, iako je vrijeme danas postalo jako skupo. Amiri želimo mnogo uspjeha u njezinom umjetničkog radu, a vjerujemo da je svaka završena levha dovoljno zadovoljstvo za njezinu umjetničku dušu.

6
Sa izložbe u Ćurčinici…

Razgovarala: Šejla Mujić Kevrić
Divithana.com