AMS BiH upozorava: Divlji konji sve češće na prometnicama između Šujice i Livna

U Bosni i Hercegovini jutros se prometuje po mokrim i skliskim kolnicima. Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i poledice na kolniku. Na svim magistralnim cestama u Federaciji BiH, posebice na područjima zahvaćenim snježnim padalinama, proglašeni su zimski uvjeti za vožnju.

Ovisno od situacije, prometna policija će u suradnji sa zimskom službom procijeniti na kojim dionicama će se ograničiti i zabraniti promet za pojedine kategorije vozila. Također, prometna policija će isključivati iz prometa vozila koja ne posjeduju odgovarajuću zimsku opremu.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik. Zbog izvođenja radova u tunelu Vranduk II i na mostovima Bosna IV i Bosna V na dionici M-17 Zenica – Nemila, promet se odvija usporeno, jednim prometnim trakom naizmjenično.

Na dionici M-15 Livno – Šujica preko prijevoja Borova Glava, upozoravaju se vozači na učestale izlaske divljih konja na kolnik.

Zbog odrona na dionici M-18 Sarajevo – Foča (na lokaciji Sijeračke Stijene) promet se odvija usporeno, jednim prometnim trakom naizmjenično.

Zbog oštećenja kolnika na dionici M-16 Prijedorska petlja – Klašnice, promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom naizmjenično. Na dionici autoceste A1 Sarajevo zapad – Tarčin (lokacija Ban Brdo) zbog klizišta promet je u tunelu Igman preusmjeren u pretjecajnu traku.

Zbog izgradnje naplatne postaje “Čatrnja” na autocesti Banja Luka – Gradiška, promet se na mjestu izvođenja radova odvija usporeno. Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izvođenja radova na ulazu u Bugojno (most preko rijeke Vrbas) na dionici M-16.4 Novi Travnik – Bugojno, promet teretnih vozila se preusmjerava na dionicu Bugojno – Donji Vakuf – Travnik, dok osobna vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na M-2 Prolaz kroz Neum, M-4 Banja Luka (Rebrovac) – Čelinac, Teslić – Karuše, M-17 Tarčin – Konjic (Bradina), Tasovčići – Klepci (most preko rijeke Bregave i raskrižje M-17 i M-6) i M-18 Olovo – Kladanj (Karaula).

Zbog radova na R-418 Prozor – Tomislavgrad (dionica Podborsko raskrižje – Aćimići) promet je potpuno obustavljen. Alternativni pravac za osobna vozila je kroz naselje Sopot, dok se teretna vozila i autobusi preusmjeravaju preko Blidinja ili Bugojna.

Usporeno se prometuje na dionici M-16 Banja Luka – Crna Rijeka (Gornji Šeher) zbog aktiviranja klizišta i pucanja vodovodne cijevi.

– Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog izvođenja radova u Hrvatskoj, obustavljen promet na GP Bosanski Novi – Dvor. Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na GP Brčko – Gunja, priopćeno je iz IC AMSBiH-a.