Andabak: Bilo je teško, ali prva runda je završena

“Bilo je teško, ali vjerovao sam u bosanskohercegovačko pravosuđe. Nisam bježao nigdje, tako da je ova današnja prva runda, na moje osobno zadovoljstvo, završena”, kazao je Andabak.

anada

Nakon što ga je Sud BiH oslobodio optužbe da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1993. godine u livanjskom selu Grborezi, Zdenko Andabak je na središnjem gradskom trgu u Livnu novinarima kazao kako je od početka vjerovao u svoju nevinost.

“Bilo je teško, ali vjerovao sam u bosanskohercegovačko pravosuđe. Nisam bježao nigdje, tako da je ova današnja prva runda, na moje osobno zadovoljstvo, završena”, kazao je Andabak, prenosi Fena.

Zahvalio je svima koji su mu pružali potporu za vrijeme trajanja suđenja, kao i svojim sugrađanima Bošnjacima koji su, kako je rekao, pred Sudom BiH svjedočili istinu.

“Posebno se zahvaljujem svojim suborcima, obitelji te sugrađanima bošnjačke nacionalnosti koji su, bez obzira što su prošli u Livnu poslije razoružavanja i demobilizacije, smogli snage da pred Sudom BiH svjedoče istinu koja se danas reflektirala kroz oslobađajuću presudu”, poručio je Andabak.

Tužiteljstvo je teretilo Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, u kojoj su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili.

Protiv Andabak se vodi još jedan postupak u kojem ga se, prema navodim optužnice, tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a i Vojne policije HVO-a, usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti općine Livno, u razdoblju od travnja 1992. do srpnja 1993. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojne policije HVO-a privodio civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u prostorije škole “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, gdje su oni mučeni i zlostavljani, a neki odvedeni i ubijeni na lokalitetima oko Livna.

“Ostala je još jedna runda iz 1992. godine. Vjerujem u pravosuđe i, ako bude Boga i pravde, nadam se da će sredinom svibnja biti donesena ista presuda kao i ova danas”, kazao je Andabak.

Večernji.ba