Andabak dočekan u Livnu: Ovo je moja pobjeda, pobjeda mojih suboraca…

anada

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO podružnica Livno organizirala je u srijedu na Trgu kralja Tomislava u Livnu doček pukovnika Zdenka Andabaka, koji je presudom Suda BiH oslobođen optužnice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

Tužiteljstvo BiH protiv Zdenka Andabaka podnijelo je optužnicu prije dvije godine zbog protupravnog zatvaranja više od 300 srpskih civila i ubojstva 16 zarobljenika u prostorijama Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Livnu tijekom 1992. godine. Sud BiH Andabaka je oslobodio po svim točkama optužnice, a drugu dvojicu pripadnika Vojne policije HVO-a Livno, Muamera Jašarevića i Seada Velagića osudio je na ukupno dvije i pol godine zatvora za ratne zločin protiv civilnog stanovništva počinjene tijekom Domovinskog rata u Livnu. Jašarević je osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora za nečovječno postupanje prema dvojici zatvorenika i mučenje jednog zatvorenika, kao izvršitelj i suizvršitelj, dok je Velagić kao suizvršitelj osuđen na godinu dana zatvora zbog nečovječnog postupanja prema dvojici zatvorenika. Andabak je prije tri mjeseca, također, oslobođen u procesu u kojem ga je Tužiteljstvo teretilo da je zapovijedao akcijom u selu Grborezi pored Livna 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a ubili jednu osobu bošnjačke nacionalnosti, a drugu ranili.

 

– Ovo je moja pobjeda, pobjeda mojih suboraca, odvjetnika i obitelji nad Tužiteljstvom i domaćim elitama koje su mi sustavno postavljale trnje po putovima osobne slobode. Danas sam slobodan čovjek, vjerovao sam u Sud BiH te svakom mogu pogledati u oči, a neka se upitaju neki mogu li to isto učiniti – izjavio je Andabak na dočeku u Livnu. On je prozvao neimenovane ljude u županijskom MUP-u koji su, po njegovim riječima, u Sarajevo i Banja Luku slali dokumentaciju kako bi njemu podmetnuli, a spasili neke druge ljude “koji su radili stvari koje nisu trebali raditi”.

www.vecernji.ba