Andrea Vlašić: Kako imati sretan brak koji će dugo trajati?

vr

Naša generacija odrastala je na bajkama koje su završavale vjenčanjem i rečenicom „Živjeli su sretno do kraja života.“ Ušavši u odraslu dob, shvatili smo da su to uistinu bile samo bajke.

Dan vjenčanja traje samo jedan dan (doduše, u našim krajevima traje najčešće tri, a negdje i sedam dana!), a tek onda počinje brak. Nerijetko čujem šale o braku u kojima vjerojatno ima i puno istine – brak je naporan, brak je prevelika odgovornost, žene su ovakve, muževi onakvi, a problemi kod većine isti i nikad im kraja. No, brak je ujedno i veliki izazov.

Biti u braku znači proći „sito i rešeto“ kako bi rekli naši stari, ali to je i prilika da se dokažemo kao zrele ličnosti, kao dobri partneri i roditelji.

To je prilika i da rastemo u mnogim pravcima. Imati sretan brak ne znači da su partneri cijepljeni protiv svađa, nego da uspijevaju unatoč svemu ustrajati u svojoj vezi, zadržati ljubav i s vremenom nadići međusobne razlike i razne probleme koji se jave tijekom života.

Ne postoji definicija sretnog braka koja bi vrijedila za svaki par. No, svi se slažu da su za sretan brak jako važni poštovanje, odanost i ljubav. Istraživanja pokazuju da bračnu sreću najbolje predviđaju pružanje i doživljavanje pažnje.

Kada govorimo o crtama ličnosti, emocionalna stabilnost obadva partnera u velikoj mjeri predviđa bračno zadovoljstvo – visoka emocionalna stabilnost vodi većem bračnom zadovoljstvu, dok niska emocionalna stabilnost (neuroticizam) predviđa nezadovoljstvo i posljedično, prekid braka. Druga značajna crta ličnosti koja je povezana sa zadovoljstvom, točnije sa nezadovoljstvom je niska kontrola poriva kod muškaraca.

Muškarci koji ne kontroliraju svoje porive se češće opijaju ili koriste droge, kockaju, ulaze u izvanbračne afere, iskazuju agresiju itd. Stoga nije čudno da je ova crta ličnosti važan prediktor bračnog nezadovoljstva i rastave.

Bračno zadovoljstvo se u istraživanjima pokazalo veće kada su partneri bili sličniji po svojim crtama ličnosti, posebice po savjesnosti, ugodnosti i otvorenosti ka iskustvima.

Ipak, moramo naglasiti da su to sve stvari koje se mogu lakše ili teže kontrolirati ako su bračni partneri za to motivirani. Svojim partnerima se možemo truditi pružiti pažnju, poštovati ga i biti vjerni, odani. U braku, ali i u situacijama koje se ne odnose na brak možemo se truditi biti što ugodniji, što savjesniji. Niska emocionalna stabilnost također je podložna promjeni – na njoj možemo raditi u sklopu psihološkog savjetovanja, ali i na kontroli poriva.

Sve što želimo promijeniti na sebi, možemo. Za neke stvari potrebna je možda samo odluka, a za druge naporan rad na sebi, pomoć obitelji, prijatelja, stručnih osoba i religijske zajednice.

Jako je važno imati na umu da druge ne možemo mijenjati. Mijenjati možemo samo sebe. Drugima možemo biti primjer, poticaj, utjeha, podrška. No, drugi moraju sami željeti promjenu kod sebe.

Najniže zadovoljstvo brakom iskazuje se u periodima kada su djeca mala. To je visoko stresan period za obitelj. Osobe koje se nose dobro sa svakodnevnim stresom, ali i sa većim životnim krizama, uz veće će zadovoljstvo prebroditi ovaj period. Nadu za sve parove čini činjenica da bračno zadovoljstvo raste kako starimo, ali sa starenjem ujedno postajemo i ugodniji, savjesniji, emocionalno stabilniji, pa vidimo kako je sve međusobno povezano.

Sreću u braku možete postići i održati ako zajednički radite na ostvarenju ciljeva i pri rješavanju problema, ako se aktivno trudite promijeniti svoja loša ponašanja i poboljšati komunikaciju.

Ako na vašem partneru postoji nešto što vam smeta, kritiziranjem i predbacivanjem, optuživanjem, vrijeđanjem nećete postići ništa dobro. Pomozite partneru da promijeni ono što vam otežava zajedništvo ili uništava ljubav.

Morate shvatiti da je to vaš bračni partner, upravo onaj kojeg ste sami odabrali. Ta osoba je član vašeg tima, igrate zajedno za iste ciljeve. Ta osoba je vjerojatno i otac ili majka vaše djece. To je osoba s kojom trebate živjeti do kraja života.

Brak donosi brojne benefite za zdravlje i sveukupno zadovoljstvo životom i to ostaje tako i u dubokoj starosti, ali ne ako brak obilježavaju brojni sukobi i težak suživot. Osobe kojima želite najbolje (vaša djeca, vaš partner i vi sami) su osobe kojima ćete učiniti najviše ako se uistinu potrudite da učinite brak što kvalitetnijim.

Vi morate zajednički napisati svoju priču. Nećete imati mogućnost vratiti vrijeme unazad i početi sve od početka. Pravo vrijeme za sreću i ljubav je upravo sad.

Piše: Andrea Vlašić/sretnazena.com