Angela Merkel: Rusija ruši EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u petak na zajedničku transatlantsku strategiju prema svjetskim silama Rusiji i Kini, opisujući to kao glavni zadatak u sljedećem razdoblju.

Obraćajući se na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu održanoj virtualnim putem, Merkel je oštro kritizirala Rusiju zbog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, a Moskvu je optužila i za upotrebu “hibridnih” mehanizama ratovanja protiv zemalja članica Europske unije. DPA

”Za nas je vrlo važno da razvijemo zajedničku transatlantsku agendu prema Rusiji. S jedne strane, naravno da bismo trebali ponuditi suradnju. Ali s druge strane, moramo biti načisto s razlikama koje imamo”, rekla je Merkel.

Dodala je kako dijeli mišljenje američkog predsjednika Joea Bidena da Rusija radi na destabilizaciji Europske unije.

Kinu je također opisala kao još jedan važan izazov za Europu i Sjedinjene Američke Države, dodajući da bi transatlantski partneri trebali razviti zajedničku strategiju prema toj zemlji.

”S jedne strane, Kina je sustavni konkurent. S druge strane, Kina nam je potrebna za rješavanje globalnih problema. Posljednjih godina Kina je stekla više moći na međunarodnoj sceni, a mi kao transatlantska alijansa i kao demokratske zemlje trebamo se pozabaviti time”, kazala je Merkel.

Napomenula je i da je svjesna da Europljani i SAD mogu imati različita mišljenja o nekim pitanjima u vezi s Rusijom i Kinom, ali je insistirala na tome da transatlantski partneri moraju zajedno definirati svoje strateške izazove.

“Naši se interesi neće uvijek poklapati, nemam nikakve iluzije. Tamo gdje postoje razlike, o njima zaista trebamo otvoreno razgovarati. Ali imamo široku, zajedničku, dobru osnovu u smislu naših zajedničkih vrijednosti, naše vjere u demokraciju“, rekla je njemačka kancelarka.