Apeliramo i zahtijevamo od svih nadležnih institucija reakciju i inspekciju u Županijskoj bolnici i Domu zdravlja u Livnu

Poštovani, zbog nezavidne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, apeliramo i zahtijevamo od SVIH nadležnih institucija reakciju i eventualnu inspekciju, a u Županijskoj bolnici Fra Mihovil Sučić u Livnu.
Obrazloženje: Neposrednim i posrednim uvidom u činjenično stanje (osobnim posjetama bolnici, informacije iz medija, informacije o iskustvima poznanika, prijatelja i obitelji), tražimo hitnu intervenciju svih razina vlasti koje su nadležne za rad Županijske bolnice Fra Mihovil Sučić, a zbog ugroze života osoblja (zbog nedostatka opreme svih vrsta te ljudskih resursa) i zbog ugroze prava pacijenata koji ne dobivaju adekvatnu pomoć.
.
.Tražimo javni revizorski izvještaj o materijalnim i ljudskim resursima, a kako bi sve nadležne institucije mogle imati jasan uvid kako i na koji način izvršiti intervenciju.
.
Također, tražimo hitnu intervenciju u vidu ljudskih i tehničkih resursa za instituciju Doma zdravlja Livno (pomoćno osoblje, brže testiranje te nabavka SVIH aparata koje Dom potražuje) .
.
Navedeni zahtjevi su definirani Ustavom BiH te velikim brojem konvencija i deklaracija o ljudskim pravima.
.
Jedno, među mnogim drugim opisnim i posrednim, od tih prava nedvosmisleno definira sigurnost i pravo na život.
.
Također, svi niži zakoni posredno su izvedeni iz osnovnog prava čovjeka; prava na život.
.
Stoga, ne prihvaćamo nemar, nezainteresiranost i neodgovornost zato što su sve nadležne institucije, koje upravljaju zdravstvom, odgovorne građanima, pacijentima, a najviše osoblju zdravstvenih ustanova koje se časno i hrabro pokušavaju izboriti s ovom nepogodom.
.
Zdravstveni radnici, također, mnogi ne znaju, imaju svoje obitelji, bolesti, neugode i probleme. Ustavno pravo je dobiti stručan i blagovremen tretman kao pacijent, a od naspavanog, sitog, zaštićenog liječnika, medicinske sestre, medicinskog tehničara.
.
Ustavu se protivi neodgovornost i odbijanje preuzimanja odgovornosti.
U ime pacijenata:
HANA MILAK
IVICA BREŠIĆ
DINKO PERIŠA
STIPO ĐAPIĆ – BIBER

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply