AVAZ: Pronađene ljudske kosti na gradilištu u Livnu!

Dok su se predizborno, izborno i postizborno livanjske” pobjedničke” stranke (HDZ BiH i SDA) zabavile o sebi i raspodjeli funkcija, nakon izrežiranih listopadskih izbora 2018. godine, radnici “Livnoputeva” su se, uz izgradnju pristupne i predizborne ceste, od zaobilaznice prema Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” i vrtiću “Pčelice”, zabavili i skupljanjem i uklanjanjem ljudskih kostiju pronađenih na trasi puta koja ide preko starog muslimanskog groblja Zgona, površine 39,4 dunuma, na kojem su još vidljivi ostaci nišana i na kojem su napravljeni navedena škola, Glazbena škola, igrališta na Zgonima, a sad i cesta!

Vakuf Ćurčića džamije

Prema gruntovnim knjigama, navedena lokacija je vakuf livanjske Ćurčića džamije, a evidentirana je u Gr. ul. 1158 kao katastarska čestica 242, pod nazivom “Groblje Zgona”, koje odavno nije aktivno, ali ničim ni zaštićeno, kako od predratnih socijalističkih tako ni od postratnih livanjskih i županijskih vlasti, uprkos činjenici da je ministar građevinarstva i prostornog uređenja još od prvih izbora SDA-ovac, kao i pomoćnik gradonačelnika Livna za gospodarstvo i inspekcije, pod čijim patronatom je i navedeno, potpuno uzurpirano i devastirano muslimansko groblje, koje je odavno sportsko-stambeno-školska zona.

FOTO: Relax Livno

Da su kosti pronađene na gradilištu predizborne ceste, potvrdio je i snimio i Livnjak Ivo Dolić, koji je fotografije ustupio lokalnom portalu “Relax Livno“, tvrdeći da se najvjerovatnije radi o kostima koje su, kako on kaže, žrtve koje su navodno partizani strijeljali u Drugom svjetskom ratu, među kojima je, kako tvrdi, bilo najviše njegovih Prilučana, a koje nije tko imao sahraniti uz župnu crkvu u Livnu, gdje je u zajedničku grobnicu sahranjen dio nastradalih Livnjaka.

Dolić tvrdi da “Livnoputevi”, radeći cestu bagerima, skrivaju partizanske zločine te da se nadležne vlasti ne oglašavaju po ovom pitanju. On tvrdi da ni direktor “Livnoputeva” nije obustavio radove, uprkos činjenici da je saznao da je gradilište ceste na posmrtnim ostacima, za sada, nepoznatih ljudi.

Dolić navodi da je policija, nakon dojave o pronalasku kostiju, obustavila radove, ali i da je vrećica s ljudskim kostima nestala nakon što ju je fotografirao, a radnici o tome ne žele govoriti. Dolić podsjeća da Općina/Grad Livno već drugi put gradi kanalizaciju i pravi parkiralište bez obavljenih ekshumacija.

Prema ovom pitanju za sada se nisu oglasile niti katolička crkva, niti Medžlis IZ Livno, premda se zna da je navedena površina muslimansko groblje u kojem su, uz ranije pokopane, pokapani i branitelji Livna poginuli u sukobu s austrougarskom vojskom. Jedan od masivnih nišana, jednog od bošnjačkih branitelja Livna od Austrougarske i dalje je u krugu Glazbene škole. A, dokle, ne zna se.

Ale Kamber, Avaz

Posljednji uspravni nišan na starom groblju kod Glazbene škole