Njemačke firme sele pogone iz Azije u BiH: Otvaraju se nova radna mjesta, najviše interesa za OVU Županiju

Direktor Predsjedništva njemačke privrede u BiH Gunther Neubert kazao je da poduzeća u našoj zemlji imaju mnoge prednosti koje mogu ponuditi njemačkim gospodarstvenicima.

pogon

Mnogi predstavnici njemčkih tvrtki razmišljaju o premještanju svojih sjedala iz azijskih zemalja u zemlje zapadnog Balkana, istaknuto je u Gradačcu na regionalnim ekonomskim razgovorima pod nazivom “Perspektive za lokalno gospodarstvo”.
Direktor Predsjedništva njemačke privrede u BiH Gunther Neubert kazao je da poduzeća u našoj zemlji imaju mnoge prednosti koje mogu ponuditi njemačkim gospodarstvenicima. Prije svega to je obrazovan kadar, posebno imajući u vidu tradiciju industrijske proizvodnje u oblasti metaloprerađivačke, drvoprerađivačke industrije i tekstila.

“Iz tog razloga je važno za ovdašnja poduzeća da se dodatno osposobljavaju i budu u korak s međunarodnim tržištem. Zbog toga vidim da se u ovim područjima u ovoj regiji odvijaju susreti “, kazao je Neubert, piše” Indikator “…

Da su njemački gospodarstvenici pokazali zanimanje za tuzlansku regiju govori i podatak da je u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu zabilježen porast izvoza u Njemačku za 11,8 posto, a porast uvoza iz Njemačke za 5,7 posto.

Vlada TK čini sve na promociji ovog područja i privlačenju stranih investicija.

“Želimo prezentirati gospodarstvenicima iz Njemačke koje su komparativne prednosti Tuzlanskog kantona. To su uz geostrateški položaj i obrazovan kadar, kao i povoljan omjer plaća i doprinosa s ozbirom na skoro donošenje federalnog zakona, čime ćemo dobiti još jednu konkurentsku prednost na tržištu “, rekao je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

O iskustvima ostvarene suradnje govorili su i pojedini bh. gospodarstvenici ističući da im njemačko tržište prije svega pruža sigurnu naplatu.

“Ti kontakti što se naše tvrtke tiče urodili su plodom, izgradnjom nove dvorane, otvaranjem novih radnih mjesta i mislim da je ovo najbolja adresa u BiH za spojiti bh. proizvođače s njemačkim “, kazala je Snježana Kopruner iz tvornice GS TMT Travnik.

Bilo je riječi io ovogodišnjoj konferenciji koja će se 31. svibnja održati u Beogradu, a koja ima za cilj da se odabrane tvrtke iz BiH i zapadnog Balkana sastanu s njemačkim dobavljačima koji su zainteresirani za uspostavljanje poslovnih kontakata.