Bećirović se poklonio nevinim žrtvama: ‘Vukovar je jedna velika opomena’

Obilježavanju prisustvuje i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović s delegacijom. On se u društvu predsjednika Zorana Milanovića i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave pridružio Koloni sjećanja, koja ide od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

‘Vukovar je jedna velika opomena’
“Ja sam ovdje i u ime ogromne većine dobronamjernih građana BiH, da iskažem svoje duboko poštovanje prema nevinim žrtvama i braniteljima herojskog grada Vukovara. Mislim da u regiji trebamo više državnika, a manje politikanata. Državnici moraju biti spremni ne samo boriti se za svoju političku popularnost već da pokažu i hrabrost i odgovornost, da se poklone i žrtvama ne samo naroda kojem pripadaju već i žrtvama drugih naroda”, kazao je u svojoj izjavi novinarima.

“Vukovar je jedna velika opomena i za međunarodnu zajednicu. Zločinci koji su 1991. godine ubijali nevine građane Vukovara, Dubrovnika i drugih gradova, na žalost, od 1992. godine nastavili su ubijati nevine građane Zvonika, Bratunca, Višegrada, Foče, Goražda, Bihaća, Sarajeva i brojnih drugih bh. gradova. Kulminacija te zločinačke politike bila je u 1995. godini kada je u Srebrenici počeo i jedini genocid na europskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata, genocid nad Bošnjacima”, istaknuo je.

Poruka Dodiku
Zatim je osudio izjave Milorada Dodika.

“Zato ne smijemo sakrivati istinu i zato je veoma opasno da još uvijek imamo neodgovorne političare kakav je predsjednik bh. entiteta RS koji i dalje zagovara zločinački projekt velike Srbije i čak nam poručuje da u početnoj fazi tu veliku Srbiju trebaju činiti Srbija, Crna Gora i bh. entitet RS. To su opasne izjave koje dovode u pitanje nekoliko država u Europi”, kazao je poručivši da takve izjave trebamo zajednički osuditi.

Autor: Dnevno.ba