Bećirović u Livnu: Zajedničkim radom pokrenuti ekonomiju i podići životni standard građana

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarao je sa građankama i građanima Livna.

U sadržajnom i prijateljskom dijalogu sa građanima Bećirović je, između ostalog, poručio:

– Livno i Hercegovina suočavaju se sa zabrinjavajućim odlivom mladih ljudi. Moramo se okrenuti životnim pitanjima i u fokus interesiranja staviti ekonomiju. Dok režimske stranke vladaju širenjem straha, mržnje, podjela i razdora, mi želimo afirmirati naše teme, a to su: bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo, zapošljavanje, radnička prava, borba protiv kriminala i korupcije, rast životnog standarda, zaustavljanje odlaska mladih ljudi i borba protiv siromaštva.

Bećirović je naveo da Bosna i Hercegovina bilježi spor i nedovoljan ekonomski rast.

– Sadašnje stope rasta od oko 3-5 posto su nedovoljne za rješavanje najkrupnijih ekonomskih i socijalnih problema. Osnovni uzroci niskog rasta u Bosni i Hercegovini su politička nesigurnost i loša poslovna okolina, sa visokim doprinosima i porezima na plaće, administrativnim preprekama i visokom korupcijom i kriminalom.

Udio javne potrošnje je visok i iznosi čak 40 posto BDP-a. Naša zemlja ima jednu od najkompliciranijih procedura za početak poslovanja. Trenutačno imamo krajnje složen proces za pribavljanje građevinskih dozvola, priključaka za električnu energiju, registraciju imovine, mogućnost kreditiranja itd…

Sinhroniziranim radom Države, entiteta, županija, gradova i općina možemo poboljšati imidž Bosne i Hercegovine. To moramo učiniti tako što ćemo u funkciju planskog razvoja staviti naše konkurentske prednosti, kao što su: prirodni resursi, obučena radna snaga, dobar geostrateški položaj, povoljni klimatski uvjeti, ogroman turistički potencijal, stabilna moneta itd.

Zajedničkom radom svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini trebamo provesti ekonomske reforme, kako bi se povećala konkurentnost domaćeg gospodarstva, povećala produkcija i izvoz te posljedično povećao broj uposlenih i njihova primanja.

Također, nužno je i razvijati poduzetnička društva, kroz sveobuhvatan pristup uključujući obrazovanje, poticanje, nadzor i savjetovanje te razvijanje poslovne infrastrukture, administrativne podrške i cjelokupnog ambijenta, pogodnog za poduzetničku inicijativu, gospodarski razvoj i investicije – zaključio je Bećirović.

Avaz.ba