Berlin: Učenik na nastavu došao s palestinskom zastavom pa pretukao nastavnika

Nakon napada Hamasa na Izrael, sve više se oko tog događaja počinju polarizirati društva u zapadnoj Europi. Tako je u ponedjeljak izbio fizički sukob između učenika i profesora u gimnaziji Ernst-Abbe u Neuköllnu kod Berlina. Kako je izvijestila policija, 14-godišnjak je izazvao svađu jer se pojavio u školi noseći palestinsku zastavu kao plašt i palestinski šal oko glave, objavio je Tagesspiegel.

Nastavnik mu je htio zabraniti nošenje političkih simbola. Prvo je došlo do verbalne svađe, da bi se potom u prepirku umiješao 15-godišnji kolega iz razreda i glavom udario učitelja. Prema policijskim izvješćima, 61-godišnjak je potom udario učenika. Na kraju je 15-godišnjak udario učitelja nogom u trbuh.

Prijave za napad podnesene su i protiv učitelja i protiv mladića. Oboje su se navodno žalili na bolove.

Video s mobitela koji je ljevičarski političar Ferat Koçak podijelio na mreži X (Twitter) prikazuje incident. Može se vidjeti učenika, okruženog mnogim drugim mladim ljudima, kako nosi palestinsku zastavu preko školskog dvorišta. Učitelj je došao do njega i tako je sukob počeo.

Udarac učenika u glavu nije dokumentiran u videu. Kako navode u policiji, 15-godišnjak je negirao da je udario nastavnika. Međutim, muškarac i mlada osoba više puta su skriveni od strane promatrača, tako da se točan tijek svađe ne može u potpunosti vidjeti.

Glasnogovornik uprave za obrazovanje rekao je za Tagesspiegel da je škola “odmah osnovala krizni tim” i pozvala školski nadzor, okrug i policiju.

“Jedno je jasno: učitelji ne smiju biti agresivni, pa čak ni nasilni prema učenicima. Proces će stoga biti ocijenjen i prema stegovnom zakonu”, objasnili su iz uprave za obrazovanje.

Dvoje učenika koji su sudjelovali u svađi i navodno su fizički napali školsko osoblje suspendirani su do kraja tjedna.

Inače, diljem zapadne Europe, SAD-a, Kanade i Australije dio populacije slavi terorističke napade Hamasa na Izrael.

Dnevnik.ba