Bez carina na uvoz električnih automobila u BiH u ovoj godini?

Broj uvezenih električnih i hibridnih automobila u BiH tijekom prošle godine veći je nego svih prethodnih godina zajedno, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Prema tim podacima, prošle je godine u BiH uvezeno 70 električnih vozila. Od 1. siječnja do 30. listopada u BiH su uvezena 452 hibridna automobila, od toga 339 novih i 113 rabljenih. Godinu prije uvezeno je 50 električnih i 359 hibridnih vozila. U 2020. uvezeno je 12 električnih vozila, 2019. – 14, godinu prije sedam, a 2017. deset.

Subvencije u FBiH

Najskuplji uvezeni električni automobil u BiH u 2021. bio je Porsche Taycan 4S, čija je vrijednost oko 219.287 KM (oko 112.000 eura), s plaćenim pristojbama, a stigao je iz Njemačke. S druge strane, od 359 hibridnih vozila koja su uvezena 2021. godine u BiH, 269 je novih, a 90 rabljenih. Tijekom 2020. uvezeno je 67 hibridnih vozila, 2019. godine 107, a 2018. godine 55. Unatoč rastu uvoza, broj ovakvih vozila u BiH i dalje je premalen. Stoga se različitim mjerama nastoji stimulirati uvoz ekoloških vozila.

Tako je Vlada FBiH u prosincu 2022. na prijedlog Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije donijela odluku kojom je odobrila poticaje za 32 korisnika za kupnju električnih automobila u ukupnom iznosu od 185.000 KM. Riječ je o dodjeli subvencija koja je obuhvatila razdoblje od 1. rujna do 12. prosinca. Podsjetimo, namjena programa koji je federalna Vlada usvojila 19. svibnja 2021. godine je subvencioniranje kupnje novih automobila registriranih u FBiH, koji imaju isključivo električni pogon (električni automobili) i automobila koje, uz motor s unutarnjim izgaranjem, pokreće i električni pogon (hibridni automobili) u ovoj godini. Pa su tako za razdoblje od 3. lipnja do 31. kolovoza prošle godine uvjete za dobivanje ovih poticaja ostvarila 33 korisnika, za što je Vlada FBiH ranije odobrila 175.000 KM. Visina iznosa koji se dodjeljuje za električne automobile je 10.000 KM, a za hibridne električne “plug-in” i hibridne “full hybrid” automobile 5000 KM. Ipak, ono što bi svakako povećalo zanimanje za kupnju ovakvih automobila je ukidanje carine.

Veći uvoz i odluke

Stoga je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo novu odluku kojom se carina suspendira za 2023., odnosno kojom se produljuje odluka o bescarinskom uvozu usvojena sredinom prošle godine. Za automobile na hibridni pogon carina će biti spuštena s 15 na 5% te s 5% na 0% za automobile na električni pogon. – Primjenom povoljnije carinske stope stimulirao bi se uvoz ove vrste automobila, od čega bi BiH imala višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i s aspekta podizanja stupnja sigurnosti prometa – naveli su iz resornog ministarstva, prenosi Capital.

Ocjenjuju kako ova odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uvjeta za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira na to gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. – Također, ova odluka predstavlja nastavak primjene odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. prosinca 2022., čime će se osigurati kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih automobila – kazali su iz Ministarstva obrazlažući svoj prijedlog. Iz Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koja djeluje pri Gospodarskoj komori Federacije BiH kažu da je rano govoriti o učincima s obzirom na to da je prethodna odluka na snazi bila tek nekoliko mjeseci. Nadaju se se da će glede usvajanja sve ići brže nego ranije i da će biti mnogo više vremena da se zastupnici dogovore i naruče vozila, što bi trebalo dovesti do većeg uvoza.

Večernji.ba