Bh. građanin za mjesec dana zaradio 520 prosječnih plaća

Najveća primanja u Republici Srpskoj tijekom prošle godine imao je jedan Banjolučanin zaposlen u financijskom sektoru kojem su samo za mjesec na račun legle 466.783 marke. Vrtoglavi iznos od gotovo pola milijuna maraka taj Banjolučanin je, kako pokazuju podaci Porezne uprave RS, dobio u veljači prošle godine.

Računicom dolazimo do podatka da je tako za mjesec dana zaradio 520 prosječnih plaća u Republici Srpskoj. Prosječna plaća je u veljači ove godine iznosila 896 maraka, piše Glas Srpske. Na drugom mjestu po visini primanja također je Banjolučanin, kojem je na račun uplaćeno 459.390 maraka, a zaradio ih je, kao i njegov sugrađanin, u financijskom poslovanju. Tako su njih dvojica zajedno zaradili 926.173 marke, odnosno 1.033 prosječne plaće.

Treće mjesto na popisu najvećih primanja zauzeo je Banjolučanin u sektoru aktivnosti sa nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih aktivnosti kojem je poslodavac uplatio 61.514 maraka. I četvrto i peto mjesto na popisu najvećih primanja zauzeli su Banjolučani, i to u oblasti financijskog poslovanja i s mjesečnim primanjima od po 54.783 marke.

Ekonomist Zoran Pavlović kaže da spomenuti vrtoglavi mjesečni iznosi od gotovo pola milijuna maraka najvjerojatnije predstavljaju otpremnine, a ne redovite prihode. Međutim, isplaćena mjesečna primanja od 60.000 ili 50.000 maraka nisu, kako kaže Pavlović, rijetkost i uglavnom predstavljaju rezultat uspješnog poslovanja stranih tvrtki i banaka.

www.vecernji.ba