BHRT / Otpad iz Italije još je tu / VIDEO

Deseci tona tekstilnog otpada koji je firma Krom-reciklaža iz Italije uvezla i odložila u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću, još su na istom mjestu.

Iz ovih općina pozivaju nadležne da učine što treba kako bi se taj otpad uklonio s mjesta na kojima je ostavljen. A mogao bi ostati dugo, jer iako je uvezen s ciljem da se reciklira, takvog pogona u ove tri općine nema.

Talijansko smeće dovezeno u Drvar pod sumnjivim okolnostima i dalje je u napuštenim tvornicama. Kada će otpad biti uklonjen i koji su daljnji koraci, bila je  tema sjednice Kriznog stožera Općine Drvar. Lokalne vlasti ostaju pri svom prvom zahtjevu a to je da se otpad ukloni s područja općine

DUŠICA RUNIĆ, načelnica Općine Drvar

Odlučili smo da se i dalje borimo administrativnim sredstvima i da zahtijevamo od nadležnog federalnog inspektorata da se otpad, nakon što smo dobili rezultate analize da je otpad neopasan, da se on zapali u nekoj od toplana.

Načelnica Runić kaže da među građanima vlada panika uzimajući u obzir činjenicu da je epidemiološka slika u Drvaru narušena u zadnjih nekoliko dana i dodaje da su građani dodatno uznemireni zbog ogromnih količina otpada. Na pitanje da li su od viših nivoa vlasti dobili službeni odgovor kada je riječ o ovom otpadu, načelnica ističe:

– Ne, ne – dobila sam samo informacije i to je to. Znači informacije od ministrice Edite Đapo kad smo tražili informaciju o poduzetim aktivnostima dobili smo dokumentaciju o zapisniku o obavljenom inspekcijskom nadzoru kad je bio, a drugo ništa – na sve inicijative, zahtjeve i dopise nemamo nikakav službeni odgovor ni od federalnih ni županijskih nivoa, ni iz Tužiteljstva županije ni inspektorata.

Ista situacija je i u Bosanskom Grahovu – inspekcijski nadzor je obavljen, međutim nema još nikakvih konkretnih poteza a otpad i dalje stoji na mjestu gdje je prvobitno istovaren.

MILORAD GLIGIĆ, načelnik Općine Bosansko Grahovo

Imali smo sastanak 17.7 u Sarajevu s ministricom okoliša i turizma i kantonalnim ministrom i tad smo dogovorili u roku od 7-10 dana da će se poduzeti određene mjere da se taj otpad ukloni i odveze u Italiju međutim do dana danas mi nismo dobili povratnu informaciju kad se s istim to planira uraditi

Ista vrsta otpada uskladištena je i u Bihaću. Iako je bilo najava da će on odvezen 2-3 dana nakon što je uskladišten, to se nije desilo.

EDIN MORANJKIĆ, savjetnik gradonačelnika Bihaća

Gradska uprava je izrazila želju i ostaje pri tome bez obzira na to što se radi o privatnoj lokaciji i privatnom smeću spremna odmah po završetku istrage odnosno kada policija kaže i istražni organi da se to može, da se to isto smeće izmjesti i očisti samu lokaciju.

Ovdje se priča o otpadu ne završava. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su nam kazali kako će u naredna dva dana donijeti nove mjere i odluke o tome kako će se dalje postupati prema talijanskom otpadu, piše BHRT.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply