BiH / Ako bude drugog vala koronavirusa, mjere neće biti restriktivne

Ako bude drugog vala koronavirusa, sasvim sigurno naše mjere neće biti restriktivne. Na naše opće zadovoljstvo, stanovništvo se pridržavalo svih mjera i sada postoji individualna odgovornost – kazao je nakon sastanka u Vladi Zeničko-dobojske županije premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Vlada ZDŽ, istaknuo je Novalić, najavila je kako će im poslati “popis svih mjera koje više ne treba uvoditi jer, nažalost, djeluju negativno na ekonomiju”.

Moja je vlada ostvarila dovoljno resursa da pomogne županijama i općinama da ovaj proces vodi. Ona je to uradila potpuno zadovoljavajuće i opet će to uraditi – odgovorio je Novalić na pitanje ima li podršku da bude na čelu te vlade u slučaju drugog vala pademije koronavirusa.

Podsjetio je kako su ponovno u posjetu ZDŽ, koja je „barometar zbivanja u prosječnim županijama“, jer je ZDŽ industrijska županija, pa se i „neke zakonitosti preslikavaju u istoj mjeri i na ostale županije“. To je, kazao je, važno u odnosima Vlade FBiH i županija.

Sada nastupa malo duže vremensko razdoblje gdje trebaju neke dugoročne mjere, za razliku od ovih koje smo prošli s kratkoročnim mjerama, a za koje smo rekli kako je Vlada FBiH jako dobro odgovorila. Posebno ZDŽ, gdje se prva pojavila pandemija i ovdje su stečena prva iskustva oko suzbijanja pandemije – istaknuo je Novalić.

Podsjetio je kako Vlada ZDŽ svojim mjerama podupire ekonomske događaje u toj županiji.  – Mislim da ćemo već u četvrtak na sjednici Vlade FBiH imati transfere nižim razinama vlasti. Ova županija sljeduje oko 31,8 milijuna KM, što će biti značajna potpora- kazao je Novalić.

Zbog investicija koje ni u vrijeme koronavirusa nisu stale, podvukao je premijer FBiH, ZDŽ je na neki način bila i privilegirana, jer su „davno ugovorena sredstva za izgradnju koridora Vc“. Razgovaralo se i o uvezivanju staža za radnike nekoliko poduzeća te o „sustavnom načinu rješavanja uvezivanja staža, odnosno poravnavanja obveza koji su načinili rudnici“.

– Novo restruktuiranje rudnika mora ih dovesti u funkcionalno i tržišno održivu poziciju – poručio je Novalić.

Premijer ZDŽ Mirza Ganić istaknuo je kako su se Ministarstvu za rad i socijalnu politiku ZDŽ obratili stečajni upravnici, odnosno direktori poduzeća KTK Visoko, Rudstroj Kakanj i Krivaja Zavidovići. – O tim smo zahtjevima razgovarali, jer je Vlada FBiH uplatila značajna financijska sredstva za reguliranje obveza po osnovu MIO-a, a ostao je mali dio sredstava koji se odnosi na zdravstvo.

Ono što je problem je što ugovor s Vladom FBiH ističe 30. lipnja pa je ostalo kratko vrijeme za rješavanje tog problema, koji je tebalo riješiti u proteklih pet-šest mjeseci – kazao je premijer Ganić.

On je napomenuo kako su u toj županiji „navikli živjeti s koronom i organizirati gospodarski  život“ te da im je važno otvaranje javnih radova, što je u nadležnosti Vlade FBiH. Izrazio je nadu da će Elektroprivreda BiH uskoro ponovno pokrenuti investicije na izgradnji HE Vranduk i Janjići kod Zenice.