BiH bi uskoro mogla legalizirati kanabis

Jedno od aktualnih pitanja u BiH, kada je riječ o medicinskoj struci, je upotreba kanabisa za liječenje.

– Iako legalizacija kanabisa, a posebice ulja marihuane, još izaziva kontroverze u službenoj medicini, BiH bi, uz strogu kontrolu, uskoro mogla građanima oboljelim od teških malignih bolesti, epilepsije ili multiple skleroze omogućiti liječenje tim preparatima – kazala je za ATV Bilsena Šahman, članica UO Komore magistara farmacije FBiH. Čekanje tri godine U BiH je još 2016. godine formirana stručna skupina za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, nažalost, nije se napravio veliki pomak. – Nažalost, kako sve kod nas kasni, kasni i to.

Sramota me je reći kako smo prije četiri godine imali kongres farmaceuta na kojem se okupilo 1500 farmaceuta iz zemalja regije. Tada smo pokrenuli inicijativu, ali, kao i sve, kod nas je i to naišlo na problem. Moram naglasiti kako su na kongresu bili kolege iz Makedonije koji do tada nisu ni čuli za taj postupak. Godinu dana nakon toga su nam se javili kako je proces legalizacije kod njih završen i da kanabis u različitim oblicima već imaju u ljekarnama. Kod nas, nažalost, sve ide teško, pa i ovo – kazala je Šahman. Prema njezinim riječima, uime Federalne komore farmaceuta dali su jednu inicijativu, poslali su je prema Ministarstvu civilnih poslova BiH jer je ono nadležno s obzirom na to da na razini države nemamo ministarstvo zdravstva. Ministarstvo civilnih poslova formiralo je stručnu skupinu od 17 članova. U toj skupini bili su farmaceuti iz Komore, liječnici, neuropsihijatri, naravno, tu su bili predstavnici iz federalnog MUP-a, MUP-a RS-a i pravnici.

Sastanak se održao 30. prosinca 2015. Nakon toga sve je stalo, dugo se nije ništa radilo. Ministarstvo civilnih poslova dalo je zakonski okvir kako se to može riješiti i kasnije je to prebačeno na Ministarstvo sigurnosti jer je ono nadležno za droge. Tu smo održali dva sastanka te, kada smo bili skoro do rješenja, počela su se javljati razna negodovanja. – Mi smo uime Komore imali sastanak i odlučili smo kako ćemo dati odluku i poslati je skupini sa zahtjevom da se očituju jesu li za, a ako nisu, da navedu zbog čega.

Tada želim izići s imenima tko su ljudi koji opstruiraju. Mi smo za, struka je za i treba reći tko je protiv – istaknula je Šahman. Prema njezinim riječima, građani su, izgleda, bolje informirani nego struka jer imamo slučajeve liječnika koji se protive ovakvom obliku liječenja. – Čula sam se s jednom pacijenticom koja boluje od multiple skleroze, koja mi je rekla da je doslovno natjerala svoju doktoricu da joj napiše da ona koristi kanabis. Doktorica je odbila, ali je pacijentica inzistirala da napiše jer je njoj od kanabisa bolje – kazala je Šahman. Potvrđena djelotvornost Medicinska primjena marihuane poznata je u svijetu već dulje kao pomoćno sredstvo za neutraliziranje mučnine i povraćanja kod pacijenata koji boluju od karcinoma i nalaze se na kemoterapiji, za smanjenje očnoga tlaka kod glaukoma, kod side, padavice, multiple skleroze, kroničnih bolova, migrene, reumatske bolesti, svrbeži i atipičnoga dermatitisa, depresije i dr.

www.vecernji.ba