BiH ekstreman primjer gubitka stanovnika: Drugi u Europi po padu broja stanovnika

Austrijski demografi navode Bosnu i Hercegovinu kao ekstreman primjer gubitka stanovnika.

Snažni rast broja stanovnika ili “alarmantni demografski pad”, ove dvije krajnosti u slučaju europskih zemalja dijeli samo nekoliko stotina kilometara. Pokazala je to analiza eksperata Austrijske akademije nauka (ÖAW) i Wittgenstein centra iz Beča.

Dok se stanovništvo zapadne Europe značajno povećava zbog migracija, u na istoku kontinenta događa se dramatičan pad. Za novo izdanje “Europskog demografskog lista”, istraživači su analizirali trendove u promjeni broja stanovnika između 1990. i 2017. godine.

 

Brojke određuju dva faktora: Prirodni priraštaj (razlika između broja rođenih i umrlih) i migracije. Austrijski demografi navode Bosnu i Hercegovinu kao ekstreman primjer gubitka stanovnika, prenosi Radiosarajevo.ba. Iako se na listi zemalja koje su “u crvenom” po padu broja stanovnika BiH jedina može pohvaliti pozitivnim prirodnim priraštajem, desetkovanju populacije doprinijelo je najveće iseljavanje stanovništva u Europi!

 

Pozitivan primjer je Irska koja je zahvaljujući najvećem prirodnom priraštaju, ali i migracijama povećala broj stanovnika za čak 36 posto u 27 godina.

www.vecernji.ba