‘BiH je nemoguća, nepotrebna i nepoželjna za Srbe’

“Mi ništa nismo imali od BiH svih ovih 20 i nešto godina. Imali smo samo stalne atake na našu slobodu, na naša prava, institucije”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da ne želi biti političar sadašnjeg vremena koji će na bazi povijesne zablude i prevare kakva je bila Jugoslavija praviti još jednu zabludu o BiH kao mogućoj zemlji, jer je “BiH nemoguća, nepotrebna i nepoželjna za Srbe”. “Bez obzira na to koliko njih sa strane – velikih i snažnih, govorilo nama da je to jedino moguće, ja ne želim da kažem da je to jedino moguće”, rekao je Dodik u emisiji “Ćirilica” na beogradskoj TV Hepi.

On je podsjetio da su Srbi 1991. godine ušli u pokret koji je “gurao” nezavisnu državu Republiku Srpsku, a na kraju tog rata 1995. godine pristali na Daytonski mirovni sporazum da bi se uspostavio mir, vjerujući da srpska autonomija neće biti dodirnuta. Međutim, kako je istaknuo, srpska autonomija je oskrnavljena u znatnom obimu. Stranci i Bošnjaci “Mi ništa nismo imali od BiH svih ovih 20 i nešto godina. Imali smo samo stalne atake na našu slobodu, na naša prava, institucije.

Naravno da strancima to /srpska autonomija/ ne odgovara, svi koji dolaze isključivo rade na projektu centralizacije BiH”, rekao je Dodik. On je odbacio tvrdnje da Republika Srpska ruši BiH, objasnivši da to sve vrijeme čine stranci i Bošnjaci. Prema njegovim riječima, u BiH nema nijednog konsenzusa tri naroda, već su sve, pa i oktroirani ustav, nametnuli stranci i to je zemlja sa potpuno podijeljenim društvom na više razina – i po nacionalnim osnovama, i po entitetima, pri čemu je u Federaciji 10 županija. “Daytonski sporazum je `razvaljen` u znatnom obimu strancima, ne našim ponašanjem nego visokih predstavnika.

NJihov cilj je unitarna i centralno uređena BiH, a to može ako se smanje nadležnosti Republike Srpske. To su sve činili do 2006. kad smo mi preuzeli vlast i rekli dosta, pa nisu vjerovali i prijetili su da me smijene sa mjesta predsjednika Vlade”, rekao je Dodik. Odgovarajući na pitanje o 40 Britanaca koji su ušli u BiH, Dodik je ukazao da je to, između ostalog, i dokaz da u BiH ne postoji nikakav suverenitet, jer da postoji ne bi bilo moguće da dođu strani vojnici, a da nitko o tome ne zna, ni Predsjedništvo, ni Vijeće ministara, ni Ministarstvo obrane. “Tu postoji vojna jedinica Altea – koju čini oko 2.000 vojnika europskih zemalja i to je ograničen broj, ali su oni, pod izgovorom da jačaju tu strukturu, iz Velike Britanije poslali navodnih `40 vojnika`, a u stvari to je 40 specijalaca obučenih za društvene mreže, za stvaranje panike, a navedeno je da dolaze da pomognu navodno, fer i poštene izbore”, rekao je Dodik.

On je objasnio da je svih tih 40 Engleza raspoređeno u Republici Srpskoj i da je njihov cilj on i grupa ljudi koji nisu spremni da mašu glavom na sve što kažu. “Nisu tražili kontakt sa vlastima u Banjaluci. Viđaju se sa nekim svojima, koji dijele te vrijednosti i kojima su privilegije koje dobijaju, važnije nego državni status”, rekao je Dodik. Dodik je istaknuo da među Francuzima i Englezima ima časnih pojedinaca, ali da je povijest pokazala da su Englezi u čitavom prošlom i pretprošlom stoljeću “vršljali po ovoj teritoriji i pravili razne podmetačine Srbima”.

Kuća Paddya Ashdowna On je podsjetio da je Englez Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik, bio korumpirana osoba, koja je kupila kuću u BiH za 150.000 KM, a onda su je za 1,5 milijun KM kupili muslimani od njega, što je bila cijena za usluge koje im je pravio. Dodik je rekao da je međunarodni faktor, prije svega Asshdown, imao unaprijed pripremljen izvještaj o bošnjačkim žrtvama u Srebrenici, o čemu svjedoči da je svega dva mjeseca proteklo od trenutka pojavljivanja zahtjeva do završetka izvještaja. “Imali su pripremljen izvještaj i trebala im je samo formalizacija, a za to je predodređena da bude tadašnja Vlada Republike Srpske, koji su odlučili da stave svoje potpise.

Mnogo mahinacija ima, a jedna od njih je da za broj od 8.700 ljudi, nije rečeno da su poginuli, nego da su nestali. Nijedna sudska presuda u Hagu nije potvrdila taj broj, uvijek govorila o manjem broju”, rekao je Dodik. On je istaknuo da nevladina organizacija “Majke Srebrenice” jesu dio stradalničkih obitelji, ali da one prelaze liniju i postaju političko udruženje. “Najgore je što muslimani sve vrijeme sebe grade kao žrtve i neminovno i iz te percepcije, koju su sami nametnuli, povlače potpuno apsurdne i nelogične poteze i idu iz krajnosti u krajnost. Oni kažu – mi smo za BiH i da je branimo, a onda sve što čine rade protiv te BiH, govoreći nama pa i Hrvatima da BiH nije za njih”, rekao je Dodik.

On je podsjetio i na jezik mržnje kojim se služe i islamski vjerski velikodostojnici, kakav je bio nekadašnji poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. “Reis Cerić je rekao da Srbi mogu otići iz BiH i na opancima ponesu malo zemlje. Moj odgovor njemu je bio da Srbi sada hodaju u cipelama i da ako budemo išli iz BiH, nećemo odnijeti grumen zemlje, nego ćemo odnijeti 49 posto te njihove BiH, a 100 posto naše Republike Srpske”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

Bljesak.info