BiH u nevjerici zbog katastrofalne nesreće: Roditelji zanijemili od boli, proglašen Dan žalosti

U tišini i sa zastavama spuštenim na pola koplja, općinska uprava i stanovnici Novog Goražda ispratili su sedmogodišnju N. T., djevojčicu koja je na putu do škole poginula u prometnoj nesreći.

dan

“Odgađaju se sve javne, kulturne i sportske manifestacije, au svim ugostiteljskim objektima nije dozvoljeno emitiovati glazbu”, navedeno je u odluci načelnice Mile Petković.

Poštujući bol koju proživljavaju, i mediji su poštedjeli shrvane roditelje dodatnog uznemiravanja pa su tugu s njima na sahrani u groblju Crkve svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici podijelili najbliži i sugrađani, koji nisu uspijevali pronaći riječi utjehe.

Stravična prometna nesreća dogodila se u četvrtak u 12.30 sati, kada je Vukašin Ćurčić iz Čačka (Srbija) u oštroj krivini izgubio kontrolu nad motociklom, koji je potom otklizao preko suprotne trake i udario u troje djece na pločniku, koja su s majkom krenula ka školi.

U Urgentnom centru u Goraždu sve su učinili, ali sedmogodišnjakinju, koja je dovezena bez znakova života, nisu uspjeli reanimirati. Smrt djevojčice, lijepe kao anđeo, zdravstveni radnici u Goraždu teško su podnijeli, a mnogi nisu uspjeli zadržati suze.

Njezina sestra T. T. s ozljedama glave prevezena je u Sveučilišnu bolnicu u Foči, a zatim iu Kliniku urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, gdje je uspješno operirana. Informacija da je prevezena s Odjela intenzivne njege, ohrabruje da će njen oporavak teći dobro.

Motociklist je uhićen odmah po dolasku policije, a nakon jednodnevnog pritvora u PU Novo Goražde, jučer je isporučen okružnoj tužiteljici Anici Vukadin u Rogatici.

“Ovo Tužilaštvo donijelo je naredbu o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ugrožavanje javnog prometa. U zakonom predviđenom roku podnijet ću i prijedlog za određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i bojazni da će utjecati na svjedoke i sakriti tragove važne za kazneni postupak “, kazala nam je Vukadin.

Apel policiji

Naređeno je uzimanje krvi i urina od vozača kako bi se utvrdilo je li u trenutku nesreće imao alkohola u organizmu, a vještak prometne struke snimio je dokaze na mjestu nesreće i Tužiteljstvu će dostaviti svoj nalaz i mišljenje o uzroku nesreće i tehničkoj ispravnosti motocikla.

Slična nesreća, kazao je Momir Radojičić, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Višegrada, u koju je nastradala djevojčica tek bila upisana u prvi razred, desila se prije, otprilike, godinu kod Područne škole u Novom Goraždu.

“Tada smo se maksimalno, preko policije, borili da se postave prometni znakovi i da se pooštre mjere u kontroli prometa. Teško nam je zbog ove tragedije. Najoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje u prometu i apeliramo na policiju da pojača oprez “, rekao je Radojičić.

Zastave spuštene na pola koplja / Na mjestu tragedije jučer stacioniran radar

Nesreća na dionici magistralnog puta Ustiprača – Goražde otvorila je, za sada, zbog pijeteta prema žrtvama, još tihu diskusiju među građanima i na društvenim mrežama može li se gubitak ljudskih života, a posebno djece, spriječiti oštrijim kontrolama u prometu, preventivnim mjerama i adekvatnijom prometnom signalizacijom na mjestima poput ovog na izlazu iz Novog Goražda. Jučer je u blizini mjesta tragedije bio stacioniran mobilni radar za kontrolu brzine.

Haber.ba