BiH ostaje crna rupa Europe

BiH će i sljedeće godine zabilježiti blagi rast BDP-a, ali će i dalje ostati u vrhu, ne samo u regije, prema broju nezaposlenih, inflaciji, te minimalnom ili nikakvom rastu plaća, objavio je Međunarodni monetarni fond /MMF/ u svojoj analizi perspektiva ekonomskog razvoja Europe. Prema mnogim parametrima, BiH ostaje crna rupa Europe, piše “Dnevni avaz”.

MMF je objavio da je europski kontinent na stabilnom putu oporavka od recesije, te da taj trend, mada usporen, teče od 2016. godine, a da balkanska regija, bez članica EU, ima slične trendove koje uglavnom oblikuje Srbija sa zamahom u stranim investicijama i postupnim povećanjem plaća i mirovina. Europski kontinent će ovu godinu završiti sa rastom BDP-a od 2,8 posto, a u narednoj godini biće dodatnih 2,2 posto.

Na području Balkana, BiH bi ovu godinu trebala završiti sa rastom BDP-a od 2,6 posto, a narednu sa 2,7 posto, dok se za Srbiju procjenjuje na oko 3,5 posto. BiH je najgora u regiji po procjenama ukupnih investicija, jer za tekuću te za 2019. godinu indeks iznosi 17,2 i 17,7, dok Albanija u istoj kategoriji ima indeks 24,5 i 24,4. Stopa inflacije u BiH do kraja ove godine trebalo bi iznositi 1,2, a naredne 1,8 posto.

Tabela MMF-a o broju nezaposlenih, okarakterizirana je kao hladan tuš, jer BiH 2017. godinu okončala sa 20,5 posto nezaposlenih. Već ove godine broj nezaposlenih veći je za čak pet posto, a isti postotci će ostati i naredne godine. Kao i zemlje u regiji, BiH će i u naredne dvije godine imati deficite tekućeg računa, ali je u toj kategoriji u sferi zlatne sredine u regiji.

Bljesak.info