Kako je u BiH otac prodao kćerku: Babo se propio, pa počeo kockati

Potresna ispovijest djevojke Mirele koja je završila kao prostitutka…

kćerka

U Infobiro arhivu, kojoj je “Focus” imao pristup, pronašli smo tekst objavljen u časopisu “Šokantna priznanja mladoj romskoj ženi: Otac me prodao do kocke” autora Darija Novalića.

Tekst je objavljen u siječnju 2005. godine i govori o maloljetničkoj prostitucije i djevojkama koje su završile na ulicama Italije radeći za brutalne svodnike koji su ih tretirali kao ropkinje.

Uzmimo neke od najzanimljivijih detalja iz ovog seizmičkog teksta.

“Ja sam najbolja glumica svih Cigana ovdje u Italiji. Pitajte koga želite! I ja igram najbolju gluhoću. Na to dodam da su me otjerali od kuće i da nemam de spavat, pa da sam maloumna … A nemaš pojma kako to ovi manijaci talijanski vole. Plaćaju, ne pitaju jer! Samo vikanje: Skuza sinjorina! Io pagato tuti po te! ”

Mirela je jedna od osam djece romske obitelji iz Kaknja. A ostala sedam su sestre.

“Kažu da je njegov djed gurao i počeo se kockati i tresti! Jedan, čuo sam da se mladenka udala i dobila ženu ženu! Netko, pusti me! Postoji Bog! ”

Naš poznanik je žrtva krijumčarenja, ali i neki romski običaji. Njezin otac, kaže, izgubio je kocku …

Kako objašnjava, spetljao se s nekim Sarajlijama na privremenom radu u Belariji kraj Riminija, što za koricu kruha uskaču u tuđe stanove i kradu vrijedne stvari, iznose skupocjene, markirane odjevne predmete iz butika, au pauzama od teškog rada vrte šibice i varaju naivne Talijane.

Kad je pripitomljen, dobri su ljudi također dobri. Sarajevo zločinci na poslu u Italiji nisu ni rasisti ni nacionalisti. Ne zanima se što se zove kupac koji se treba riješiti.

Levat je mio, kažu, koja je religija bila. Muratu nije bilo tako teško da se uključi u veselu tvrtku ispred kafeterije i doživi sreću. Kad je počeo gubiti …

“Ubaci malenu, pokriva ga s 10 tisuća robnih marki … Idite i zaradite još novca! A ako izgubite, nemojte stiskati. Radit će ovdje u našem slatkišu koji je pravi talijanski “, predlaže Muratu starom Sarajevskom kanonaru, naravno, s osmijehom i šalom.

I tako je Murat ostao bez kćeri!

“Dođite na Muku, to vam boli, niste jedini! Oni će i dalje biti vrijedni toga, mogu vam platiti za svoje plaće! “, Utješio je novorođeni vlasnik petnaestogodišnje romske žene.

“A ja, za jednu, petnaest dana, radio sam u tom slatkišu koji je moj šef držao … I nisam bio ružan! A onda su jednoga dana došli carabinieri, oni su preuzeli šefa i sve svoje staklenke. Ravno butik s kupaćim kostimima i robe stavljen je u skladište konditorskih proizvoda. I to je to! ”

Novi vlasnik kafere pojavio se isti dan. Čim je ugledao novu konobaricu, pozvao je na razgovor.

“Mauro mi kaže, to je ono što mi je novo ime bilo: sjećat ćete se danas početak novog života. Imam zvijezdu da napravim. Ti si mlad, lijepa, imaš sve što ima prava žena, ukrasti ćemo novac. U redu, pola meni, pola do tebe. I dat ćeš mi mjesto za hranu i jela. i nakon godinu dana – ti si kraljica … ”

Ipak, Mirela je već bila sutra u Milanu i imala je novog šefa. Čuo sam da Mauro ima veliki novac za mene!

Novi vlasnik petnaestogodišnje romske žene bio je, opet, Sarajlija.

“Novi šef mene je ovaj put volio. Kaže, kad me ugleda, on će napraviti kraljicu od mene. Kupio mi je ormar, odveo me u frizerski salon … Rekao je da će se udati za mene! Al ‘, kaže da malo zaradimo prvi. U početku sam samo spavala s njim, podučio mi je milijardu funti. Znam da su mi dali 500 eura za dva sata. Šef mi nosi pristojnu djevojku i stavlja ga ispred diska oko dva ili tri ujutro. Uvijek me netko zaglavi na mene. Odvest ćeš me za piće, ovo i to, i samo spavaj sa mnom. Šef sa svojim prijateljima prati ovo, kako je obučen, što je njegov automobil. Sjedim u autu, a moji sljedbenici slijede me. Ako vozi u hotel, oduzima ga, ucjenjuje ga da spava s maloljetnikom, uzme njegov auto i još ga vodi do tog parobroda. I sve im je rekao … I ne žali zbog toga jer znaš koliko će ga tužiti zbog toga što je s maloljetnikom. Ako me vodi kući, platit ću mu 300 eura i zapamtiti sve što je kod kuće. Sutradan, ovi stupovi i sve što donosim … ”

Mirela je samo jedan od mnogih maloljetnika rođenih u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Moldaviji, Rumunjskoj i Nigeriji o prisilnom radu u Italiji.

Provela je više od godinu dana u Italiji i zasigurno će ostati tamo gdje jednog jutra nisu legitimirali carabinieri:

“Odmah su me protjerali jer nisam imao nikakav papir, ne permeas di stogiorno, ni osobni, niti putovnica, ništa …”

Došla je u Sarajevo i, kako ništa nije znala, radio je na sarajevskoj cesti koja je vodila do Tuzle. Nakon tri pritvora, odlučila se smjestiti u malom selu blizu Tuzle. Sada imam svog čovjeka. On nije moj šef, ali dijelimo dobit … Rekao je da će se udati za mene …

Mirelinoovo novo radno mjesto nalazi se na tržištu Tuzle. Prodaje se za cijenu jabukovača u usporedbi s Italijom. Ovdje sam 100 puta manje nego u Italiji, ali što ću ja … Ne znam ništa drugo da radim i moram to učiniti!