BiH po nezaposlenosti mladih lošija od Etiopije, Jemena, Alžira…

nezaposleni

ezaposlenost mladih osoba u BiH, prema podacima CIA-e, je nevjerojatnih 62,8 posto, a kao relevantni podaci korišteni su oni iz 2012. Odmah ispod BiH nalaze se Kosovo i Grčka s 55,3 posto, zatim Makedonija s 53,9, Španjolska s 53,2, Južna Afrika s 51,5, Srbija s 51,1, Gvajana s 46,1, Hrvatska s 43,1 i Tunis s 42,3 posto, piše Večernji list BiH.

Prema tom izračunu, u BiH je bez posla gotovo 300.000 mladih do 24 godine. Vlasti u SAD-u su i ove godine posebno tretirale problem nezaposlenosti mladih između 15 i 24 godine, a BiH se našla u samom vrhu liste među 134 zemlje, daleko ispred Jemena, Alžira i Etiopije. I rezultati ankete o radnoj snazi u BiH pokazuju kako je stopa nezaposlenosti najviša među mladima do 24 godine, ali službena statistika pokazuje kako ona iznosi 45,8 posto.

Također, anketna stopa nezaposlenosti u BiH već je dugo vremena značajno veća nego u zemljama regije. Primjera radi, u rujnu prošle godine je u BiH iznosila 25,4 posto. S druge strane, u Hrvatskoj je iznosila 10,8, Srbiji 14,6, Crnoj Gori 17,4, a u Makedoniji 22,9 posto. Slovenija je jedina država regije koja ima manju stopu nezaposlenosti od prosjeka EU, a koja iznosi osam posto. Izvješće organizacije “Trading Economics” pokazalo je znatno lošije podatke od onih anketne stope nezaposlenosti.

Prema tom izvješću, BiH je najlošije rangirana u Europi, a stopa nezaposlenosti iznosi 39,18 posto i četvrta je zemlja u svijetu po broju nezaposlenih. Najviša stopa nezaposlenosti je u Džibutiju – 54 posto, slijedi Kongo s 46,1 i Kenija s 40 posto. Ekonomski analitičari napominju da su ti poražavajući podaci najbolja slika socijalnog stanja u BiH jer je svjetski ekonomisti svrstavaju rame uz rame s najsiromašnijim afričkim zemljama.

Sa statistikom ili bez nje, građani BiH na svojoj koži osjete svu težinu lošeg ekonomskog stanja. – Sve je u savršenoj ravnoteži. Velika nezaposlenost mladih dovodi do toga da oni tijekom godina koje potroše na puko preživljavanje postaju frustrirani te problem za sebe i one oko sebe. Dio njih ode vani, drugi zapadne u apatiju i beznađe, dio se okrene prečacima za ostvarivanje dobiti (kriminal), a malobrojni politički štićenici imaju što žele. Svi zajedno mrze državu i društvo koje ih je ili otjeralo ili prisililo na nešto što ne žele – komentar je samo jednog od građana BiH. Istraživanje Instituta “Kult” pokazalo je kako BiH napuštaju sve mlađi ljudi, čak i srednjoškolci.

– U BiH će se vratiti samo ako im se osigura veća mogućnost za zaposlenje i izgradnja karijere – priopćili su iz “Kulta”. Ekonomisti upozoravaju kako visoka razina nezaposlenosti mladih ima iznimno negativne posljedice na ekonomiju. Prema nekom izračunu, stopa nezaposlenosti od 25 posto ekonomiju neke države na godišnjoj razini košta između 0,5 i 1 posto BDP-a. To je rezultat slabe platežne moći mladih koji nemaju novca za potrošnju te smanjenja prihoda od doprinosa zbog njihove nezaposlenosti. Poseban problem je to što BiH u sve većoj mjeri ostaje bez stručnjaka.

www.vecernji.ba