BiH sa multietničkim regijama

”BiH mora dobiti mehanizme koji će moći odblokirati ove blokade. A onda u nekoj fazi, u budućnosti, moramo doći do Daytona 2 koji bi vratio ono što je duša Bosne i Hercegovine – ovo je multietnička zemlja, koja ne smije biti podijeljena”, kazao je u razgovoru za N1 predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Novinarka N1 pitala je lidera SDA kako Bosna i Hercegovina može iskoristi demokratski val koji dolazi sa Bidenom i njegovom administracijom.

”Demokratski val i ličnost gospodina Bidena koji je govorio, svjedočio kada je bilo teško u BiH, kada je bio rat, i kada su se dešavali zločini i genocid. On je govorio kada su drugi kalkulirali. Dalje, Biden je preživio osobnu tragediju tako da ima razvijenu empatiju za ljude kojima je teško. Sudjelovao je u kreiranju Dejtonskog sporazuma i kreiranju mira u BiH. Tako da je BiH njegov projekt. Možemo očekivati da će napraviti konkretne korake s obzirom i na njegova predizborna obećanja. Samo ne treba očekivati da će se odmah baviti Balkanom. SAD ima pobunu tako da ćemo vidjeti kako će proći sve ovo sa inauguracijom. Ali očekujem da će do kraja 2021. krenuti pritisak od SAD-a, koordiniran sa Bruxellesom, da se napravi funkcionalna država Bosna i Hercegovina”,rekao je.

Nekim blagim i mlakim pristupom teško da će se promijeniti situacija u BiH, smatra prvi čovjek SDA. ”Po meni je put i rješenje vraćanje na sadržaj Aprilskog paketa, može biti modificiran i reduciran ali su tu sadržana glavna htjenja i frustracije sve tri strane. Došlo se skoro do rješenja. Mislim da se ne treba baciti sav taj pređeni put. Nakon Aprilskog paketa došlo je do ofanzive retrogradnih snaga. Ne znam kako drugačije da nazovem one koji odlikuju ratne zločince i ismijavaju se sa genocidom. Dakle, mora se to prvo zaustaviti. BiH mora dobiti mehanizme koji će moći odblokirati ove blokade. A onda u nekoj fazi, u budućnosti, moramo doći do Daytona 2 koji bi vratio ono što je duša Bosne i Hercegovine – ovo je multietnička zemlja, koja ne smije biti podijeljena.

Mislim da će to biti krajnji rezultat, BiH sa multietničkim regijama”, kaže Izetbegović. Po njemu je bilo gore iza rata, kada su bile naoružane vojske i dodaje kako on misli ”da su građani u ovih 25 godina shvatili da im entitetska ili kantonalna podjela ne garantuje prosperitet’. ”Ona je mogala biti samo brana i garant za neke strahove da netko neće dominirati. Ne mislim da je neki Srbin u Republici Srpskoj sretan zato što u tom siromaštvu Hrvati ili Bošnjaci su još nesretniji od Srba. Jel to čini Srbe sretnim ako imaju najnižu mirovinu i ako im djeca odlaze u Europu? Jedino će vladavina zakona donijeti prosperitet. Nije sreća u tome da su druga dva naroda diskriminirana i mislim da se polako sazrijeva u tom pogledu”, dodao je Izetbegović.

Bošnjaci i Hrvati su, kaže predsjednik SDA, spremni na prihvaćanje integralnog teksta ovog Aprilskog paketa. Smatra da treba radit na kritičnoj masi Srba koji će biti spremni da se vrate na pozicije od prije. ”Mislim da će Vučić biti spreman podržati stvari koje su na liniji stabilizacije i da se napravi funkcionalna država”, mišljenje je Izetbegovića. Na komentar kako je njegov otac Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, bio potpisnik Dejtonskog sporazuma te kakvo je njegovo sjećanje na njega iz tog vremena, kakva je bila situacija oko njega, što se događal tada u glavi Alije Izetbegovića, Bakir kaže: ”On je podnosio strahovit teret čovjeka koji nije mogao izbjeći rat.

Jer da je ostao u nekoj Jugoslaviji onaj bolji dio Bošnjaka bi sa Hrvatima išao na otcjepljenje. I onda bi imali podijeljenju BiH i podijelu među Bošnjacima. Imao je jedan podmukao odnos međunarodne zajednice jer je nametnut embargo samo legalnoj vladi u Bosni i Hercegovini. Samo onima koji nisu imali oružje. One koji su pravili zločine, etnička čišćenja i genocid embargo nije pogađao jer su imali oružje i to se znalo. Dalje, zaštićene zone su prepuštene zločincima. Zatim, napredak Armije RBiH, koja je došla pred Banja Luku, zaustavljen je prijetnjama NATO udarima.

A to se dogodilo nekoliko mjeseci nakon genocida u Srebrenice i onda smo morali dati nekoliko postotaka oslobođene teritorije da bi Srbi imali 49 posto, a njih je 33 posto u državi. Tako da je bilo niz nepravdi. Ali Alija Izetbegović nije znao kuda to može voditi ako odbije mirovnu ponudu. U tim mjesecima smo dnevno imali 500 mrtvih i ranjenih vojnika. Dokle se to mogli trpiti. On je bio u situaciji da bira manje zlo i odmah je rekao da je ovo nepravedan mir. Užasan je teret nosio. Do kraja života se pitao koliko je njegova krivica u tome što su nečiji sinovi ginuli ili prošli užasne stvari.

Na kraju je pokušao još jednom inicijativom da utječe da se promjene ti postoci, da se jedan dio Bosne i Hercegovine zove samo po jednom narodu, ali nije išlo. Amerikanci su rekli ako želimo mir morat ćemo Srbima dati nešto, ali to nije bilo “nešto”. I to nije bilo Srbima nego Karadžićevoj i Mladićevoj strani, pola Bosne i Hercegovine sa ingerencijama koje su skoro državne. Kasnije se zbog Daytona kajao i sam njegov kreator Holbrooke”, navodi Izetbegović.

Bljesak.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply