‘BiH upada u krizu, to je i strancima došlo iz neke stvari u glavu’

Gostujući u jutarnjem programu N1 televizije predsjednik HSS-a u BiH i izaslanik u Domu naroda PS BiH Mario Karamatić rekao je da nakon listopadskih izbora očekuje najveću krizu daytonske BiH.

Komentirao je i prosvjede braniteljskih i boračkih udruga i udruženja rekavši da očekuje kako će im kolege iz federalnog parlamenta zamazati oči.

“Ne može se donijeti zakon koji će biti diskriminatoran. I ja se zalažem za registar, ali ne možete vi izbaciti iz prava nekoga tko je to pravo davno ostvario”, rekao je.

“Braniteljskoj populaciji će kolege iz federalnog parlamenta zamazati oči, pa će se ovi razići kući i nakon desetog mjeseca to nitko više neće spominjati”.

Na upit o tomu kako će BiH izgledati nakon listopadskih izbora, Karamatić smatra da će BiH ući u jednu veliku ustavnu krizu.

“Nakon brisanja odredbi Izbornog zakona, ne postoji članak zakona koji kaže kako će se popuniti Dom naroda. Nema više zakonâ u Federaciji BiH ni u BiH. Jedino će Republika Srpska i Brčko Distrikt funkcionirati”, kategoričan je Karamatić.

Na upit novinarke zašto se to ne riješi ako to govore i Karamatić i kako on kaže, njegove kolege, Karamatić ističe da to govore i OHR i Wigemark.

“Govore to i Inzko i Wigemark jer je i njima došlo iz neke stvari u glavu. Jedino se može riješiti reakcijom OHR-a, međutim, prateći njegov rad u kontinuitetu ja očekujem da će on negdje 8., 9. ili 10. (op.a. listopada) izraziti duboku zabrinutost.

Karamatić pojašnjava i zašto će doći do blokade i krize koja trenutno nema rješenje.

“Nema predsjednika Vlade FBiH jer nema Doma naroda, nema ni mandatara Vlade, ni državnog Doma naroda. Fadile oprosti, ali zaglavit ćeš ‘ko Ljubo Bešlić u Mostaru. Nema zakona, međunarodnih sporazuma…”, pojasnio je Karamatić.

Cijelu emisiju pogledajte u video zapisu.

I. Crnjac / Dnevnik.ba