Bihać i Tomislavgrad dobili nove skupštine

Danas su održane konstituirajuće sjednice skupština Unsko-sanskog kantona i Kantona 10 – Hercegbosanske županije. Kako je priopćilo Središnje izborno povjerenstvo, uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim zastupnicima u Skupštini Unsko-sanskog kantona je uručio Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine dok je zastupnicima u Livnu Uvjerenja o dodjeli mandata uručio Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Skupština Unsko-sanskog kantona ima 30 a Skupština HNŽ-a ima 25 zastupnika. ”U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i kantonalnih skupština koja se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema Naputku o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Unsko-sanskog kantona se bira osam izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući tri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, tri iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih.

Iz Skupštine Kantona 10 se bira devet izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH uključujući jednog iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda hrvatskog, četiri iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. Sukladno odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. prosinca 2022. godine”, objavio je SIP.

Bljesak.info