‘Bijela kuga’ je konstantno stanje u HBŽ-u i to je alarmantno

dijana

U posljednjih desetak godina Bosna i Hercegovina, pa tako i Federacija, ne bilježi pozitivan prirodni prirast stanovništva, piše Večernji list BiH. “Bijela kuga” prisutna je u osam od deset županija, a posebno teško stanje je u HBŽ-u u kojem je u tom razdoblju nestala cijela jedna općina veličine Kupresa.

Vitalnu statistiku Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a vodi 15 godina i u cijelom tom razdoblju broj umrlih je u pravilu dvostruko veći od novorođenih, a u 2015. i 2016. veći je gotovo tri puta, kazala nam je ravnateljica Zavoda dr. Dijana Mamić te dodala: “U 2016. je u HB županiji rođeno 311 djece, a u istom razdoblju umrlo je 859 osoba. Od 311 novorođenih, sedam ih nema prebivalište u HBŽ-u. Godinu ranije rođene su 363 bebe, a umrlo je 926 osoba. Dakle, stanje nije dobro.”

Premda je čini šest općina i prostorno je najveća u Federaciji, statistički podaci govore kako je u HB županiji “bijela kuga” stalno stanje.

“Kad zbrojimo za ovo desetljeće taj negativan prirodni prirast, odnosno broj umrlih osoba, u našoj županiji je otprilike nestao jedan manji grad do 4000 stanovnika”, objasnila je naša sugovornica.

Alarmantnim podacima o prirodnom prirastu treba dodati i sve prisutnije iseljavanje te znatan broj samoubojstava, piše Večernji list BiH.

Te podatke dobili smo od glasnogovornika MUP-a HBŽ-a Ivice Vrdoljaka. Kazao nam je kako je u 2016. bilo sedam slučajeva samoubojstva, u 2015. devet, a 2014. čak jedanaest.

Najviše samoubojstava dogodi se u Drvaru, a u tom dijelu županije samo u proteklih 20-ak dana pronađena su tijela pet osoba koje su, živeći same u svojim domovima, umrle prirodnom smrću. Ova zima “pokosila” je i veliki broj Livnjaka.

Samo po objavljenim osmrtnicama, u prvih 27 dana siječnja 2017. umrlo je i pokopano 55 osoba, što ne pamte ni najstariji žitelji ovoga grada. Među njima je i jedno samoubojstvo, prvo u ovoj kalendarskoj godini.

Večernji.ba