Bill Gates: Kraj pandemije je blizu!

Osnivač Microsofta Bill Gates rekao je da se “svijet nije pripremio za pandemiju koronavirusa ni blizu koliko je trebao”, dodavši kako će cjepivo pomoći ljudima da se vrate u normalu.

Zaklada koju su osnovali on i njegova supruga Melinda pomogla je mobilizirati resurse za dovođenje pandemije pod kontrolu.

Kad nas je pandemija pogodila, shvatili smo da je to globalni problem i da moramo organizirati resurse na svjetskoj razini. Mnogi su pomogli, naročito Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i SAD, te su zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i našom zakladom rekli: “Ok, što možemo napraviti?”, rekao je Gates.

Gates je veliki pobornik cijepljenja od samog početka. CEPI (Koalicija za inovacije u spremnosti na epidemije) je pomogla u istraživanju cjepiva, GAVI (Savez za cijepljenje) je kupovao cjepiva, Globalni fond je financirao terapije na bazi kisika.

To je ono što je radila ACT-A, koristila je sve dodatne resurse i koordinirala ih na globalnoj razini, rekao je Gates. Gates tvrdi da svijet nije bio ni blizu spreman za ovakvu pandemiju i da smo sve morali učiti u hodu, prenose 24 sata.

Izuzetno je važno da smo to napravili jer se svijet nije pripremio za pandemiju ni blizu koliko je trebao. Učili smo usput, ali rekao bih da, djelomično zbog onog što je napravila ACT-A, djelomično zbog novca koji su za razvoj i istraživanja dale Sjedinjene Države, sad imamo cjepiva i vidimo da će ovoj pandemiji doći kraj, poručio je Gates.