Blokiran promet na magistralnoj cesti Livno – Šujica

šujicaZbog nepovoljnih vremenskih uvjeta blokiran je promet za sve kategorije vozila na magistralnoj cesti M-15 Livno – Šujica. Iz istog razloga,blokiran je promet za sva vozila i na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uvjete vožnje, pa se u skladu s tim zabranjuje promet priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Zbog ugaženog snijega na kolovozu, sporije se prometuje u višim predjelima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Gornji Vakuf-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo–Sokolac, Foča-Gacko, Trnovo-Foča, Banja Luka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić, Banja Luka- Turbe, Srbljani-Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac- Bihać- Velika Kladuša, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Livno-Glamoč.

Na putevima na području: Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.  Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je promet za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Dnevnik.ba