Bogić Bogićević: Moj izbor bio je predstava za javnost, pogazili su mi dostojanstvo

Bogić Bogićević se ponovno danas obratio javnosti nakon burnih događaja prethodnih dana u svezi s njegovom kandidaturom za gradonačelnika Sarajeva. “Drage sugrađanke i sugrađani, počastvovan sam ogromnom podrškom koju ste pružili mojoj kandidaturi za gradonačelnika Sarajeva.

Raduje me i činjenica da ste neke svoje prosvjedne aktivnosti usmjerili, kako ste sami kazali, i protiv loše, u mnogo čemu kriminalne politike koja se u našem gradu godinama vodi i kojoj su građani na posljednjem mjestu”, navodi Bogićević. Dodaje kako je prihvatio kandidaturu za gradonačelnika u želji da i sam doprinese mijenjanju takvog stanja i makar malom pomaku naprijed u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. “Nažalost, već na prvom koraku suočen sam sa političkim spletkama, smicalicama i manipulacijama, čiji cilj je bio da me se onemogući da budem izabran na pomenutu dužnost.

Posebice boli činjenica kako su u to bili uključeni i oni koji su me predložili, a čija mi je glasačka potpora, nažalost, bila uskraćena u trenucima kad se odlučivalo o novom gradskom rukovodstvu”, ističe Bogićević. Navodi da je bio zgrožen spoznajom kako se u gradskoj vlasti prljavo trguje, kako se kupuju i prodaju ljudi i njihovi glasovi. Povlačenje kandidature bilo je za njega jedini častan odgovor na te pokušaje da ga se i ljudski i politički ponizi.

“To što su se vijećnici kasnije ‘predomislili, pa su me ‘izabrali’ jednoglasno, uz aplauze, bila je, međutim, samo predstava za javnost i svojevrsno likovanje onih koji su zapravo onemogućili moj stvarni i pravovremeni izbor. Još jednom su pogazili moje dostojanstvo, ignorirajući činjenicu da sam dva dana ranije javno priopćio da povlačim kandidaturu”, dodaje Bogićević. Teško je, kako kaže, reći što je bilo prljavije: prvi dan zasjedanja, kad je od njega odustala gotovo polovica onih koji su službeno stali iza kandidature, ili drugi dan, kad su svi nazočni vijećnici donijeli jednoglasnu odluku.

“A donijeli su je, odgovorno tvrdim, samo zato što sam već odustao od kandidature, kako bi se takvom odlukom ‘oprali’ pred razočaranim i razljućenim građanima, istovremeno znajući kako ja neću prihvatiti takvu njihovu naknadnu ‘pamet’. Od kandidature sam odustao teška srca, prvenstveno imajući u vidu vašu javno izraženu, masovnu potporu.

Ali, vjerujte mi da se ništa dobro ne bi moglo očekivati ni u daljnjoj suradnji sa takvim Gradskim vijećem, u kojem sjede i neki vijećnici skloni glasačkoj trgovini”, navodi on. Gradonačelnik je, dodaje, umnogome ovisan i ograničen odlukama i politikom tog vijeća “Molim da razumijete moje razloge i da nastavite, i drugim povodima, sa dostojanstvenim i demokratskim javnim izražavanjem svog nezadovoljstva politikama i odlukama koje onemogućavaju oporavak i napredak našeg ionako ranjenog grada i države.

I sam ću, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti braniti svoju i vašu ljudsku čast. Još jednom vam se iskreno zahvaljujem što ste mi, ogromnom potporom, olakšali teške trenutke u kojim su me pojedini politički besčasnici pokušali spustiti na svoju nemoralnu razinu”, zaključuje Bogićević u obraćanju javnosti.

www.vecernji.ba