Borba s neimaštinom Šabana odvela u zatvor: “Krao sam drva da preživim, ne da se obogatim”

Za Šabana Dervića, 30-godišnjeg osuđenika iz Visokog, život iza zatvorskih rešetaka nije najgore što je iskusio, jer ga vani čeka najteži zadatak – borba za preživljavanje.

šaban

U petak, 22. prosinca, Dervić napušta Kaznenopopravni zavod (KPZ) poluotvorenog tipa Igman u Sarajevu. Dobio je 15 mjeseci zatvora zbog krađe drva. Neimaština ga je natjerala da izvlači balvane iz visočkih šuma i tako prehrani svoju obitelj, piše “Avaz“…
Dok su čuvari u igmanskom zatvoru govorili o Šabanu kao o jednom od najprimjernijih osuđenika, on je oborio pogled na svoje radničke ruke, pune žuljeva, i započeo priču o životnim nedaćama i borbi da preživi bez majke, sam s ocem i četvero maloljetne braće i sestara.

“Krao sam šumu da preživim, a ne da se obogatim. Radio sam 11 godina u KTK Visoko. Umjesto plate, dobivao sam jakne, cipele… Krao sam drva jer je to bio jedini način da prehranim obitelj. I otac je trebao u zatvor zbog iste stvari, ali će njemu ipak staviti narukvicu. Dolazili su iz centra za socijalni rad i rekli mu da proda krave, ovce, konje, sve što ima… Pa od čega da živi s mojom braćom i sestrama? Smjestili bi ih u dom za nezbrinutu djecu”, kaže ogorčeno Šaban.

Život u zatvoru nije mu toliko teško pao kao činjenica da je odvojen od svojih najmilijih.

“Dok sam bio u Ustikolini u zatvoru, radio sam u kotlovnici, a ovdje, na Igmanu, radio sam u plasteniku. Hoću da radim, radit ću koliko god treba, ali hoću isto tako da mi se to plati. Rekao sam u sudu da uzmu sve moje neisplaćene plaće u KTK Visoko i pokriju kaznu na koju su me osudili. Koristim vanzavodske pogodnosti i uredno se vraćam, ali to mi je najgore. Kad se moram odvojiti od svoje obitelji, hoću u zemlju da propadnem”, priča tužno Šaban.

Šaban kaže da će po izlasku iz zatvora pokušati naći novi posao.

“Ne bih volio da se vratim ovdje. Nisam kriminalac, nisam ubio nikoga, nisam pljačkao. Kad su me hvatali u krađi drva, govorili su mi: “Nemoj više”, a ja njima: “Moram!” To je meni jedni izvor prihoda”, rekao je Dervić.

 

Haber.ba