Borjana Krišto: Određene politike politički rejting grade na govoru mržnje

Dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sudjelovala je danas u Beču u radu Prvog globalnog parlamentarnog samita o borbi protiv terorizma, kojim je, u organizaciji Interparlamentarne unije (IPU), okončana Peta svjetska konferencija predsjednika parlamenata.

Na početku skupa, u čiju su organizaciju, osim IPU-e, uključeni i uredi Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) i za borbu protiv terorizma (UNOTC), sudionike su pozdravili predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Wolfgang Sobotka i predsjednik IPU-a Duarte Pacheco.

Parlamentarci su kroz različite panele raspravljali o podršci žrtvama terorizma, kao i o ulozi parlamenata u sprečavanju radikalizacije i govora mržnje.

Tijekom panela o ulozi parlamenata u sprječavanju radikalizacije i govora mržnje, prisutnima se obratila i Krišto koja je kazala da je pravo na slobodu izražavanja jedno od temeljnih ljudskih prava, ali da se to pravo u posljednje vrijeme pojavom društvenih mreža masovno zloupotrebljava kroz izražavanje misli, ideja, stavova i uvjerenja kojima se ugrožavaju prava drugih.

Kada je riječ o BiH, Krišto je naglasila da postoje razni sigurnosni rizici i oblici radikalizacije i govora mržnje, od odlaska državljana BiH na strana ratišta i njihovog povratka u državu, preko svakodnevnih huškanja, do suočavanja s velikim prilivom ilegalnih migranata.

Dnevnik.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply