Bosanka se udala na neviđeno, provodadžija joj našao muža, a ona je šest dana iza toga sklopila brak! VIDEO

Bosanka Mejasa iz Gradačca udala se u Njemačku, gdje već godinama živi, ali usprkos tome njeguje bosansku tradiciju i ističe da se upravo zahvaljujući tamošnjem životu počela više posvećivati tradiciji, piše Hayat.ba.

Mejasa se udala na mnogima nevjerojatan način, baš kao što se to radilo nekada – supruga je poznavala samo šest dana, nakon čega je odlučila udati se za njega i otići u Njemačku, gdje nikoga drugog osim njega nije znala.

Bosanka je istakla da je bukvalno doživjela “brak na neviđeno”.

Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju (posrednik pri sklapanju brakova), baš kao u stara vremena – rekla je ona i istaknula da ima najboljeg supruga.

Kada je stigla u Njemačku tamo je zatekla veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju bosansku tradiju. Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare bosanske kuće, a s vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

 

“Kad sam došla tamo, zatekla sam sve normalno – kuća, dvorište, sve kao i u Bosni. Onda sam otišla iza kuće, da vidim gdje se šta nalazi, a onda sam ga upitala: “Šta je ovo”, on mi je odgovorio: “Pa eto, uđi da vidiš, ima neki mutvak (ostava i uz nju šupa gdje se drva stavljaju)”. Ja sam otvorila vrata i zatekla pravi sobičak, prijašnji”, rekla je Mejaha za ITV story.

Mejasi je odmah sinula genijalna ideja, te je suprugu odmah predočila svoju viziju: Mogla sam ja ovdje napraviti bosansku sobu!

Vezeni jastuci, ćilimi i ručni radovi postali su osnovni dio njezina enterijera.

Mejasa u Njemačkoj živi kao prava domaćica – sprema zimnicu, kuha, čisti, posadila je razne vrste voća i povrća, a priznala je i da Njemice dosta toga znaju o kuhinji i bosanskoj tradiciji.

I dok neki hvale ovakvu praksu brakova, ipak je većina za to da muža najprije treba upoznati, doživjeti i tek se onda udati. A ne da joj još neki muškarac traži drugog muškarca. Svašta.