Bosanska plemena žive u Africi: “Izuzetno su ponosni na svoje korijene i smatraju da su prelijepi…”

Bosanska plemena na prostoru Nubije (prostor južnog Egipta i sjevernog Sudana), zvuči nevjerovatno?

afrika

Ipak je tako. Naime, Qasr Ibrim je arheološko nalazište koje su Otomani okupirali u 16. stoljeću. Kako bi obranili teritoriju, ostavljene su stotine bosanskih vojnika da čuvaju teritoriju. Potomci ovih vojnika i danas žive na ovim prostorima i to u mjestima Derr i Ibrim, navodi jedan od korisnika na Redditu.

Bosanski vojnici i njihovi nasljednici stupali su u brak sa pripadnicama Gharbye i Djowabere plemena. Ono što je zanimljivo je da su bosanski jezik novije generacije zaboravile, međutim nekoliko obilježja sjevernije klime ostalo je prisutno. U prvom redu to se odnosi na svijetlo smeđu boju kože, dok su Nubijci crni.

“Neke od žena koje su pratile naše prijatelje do brodova imale su čudnu boju kože, svijetlo bijele oči i kovrčavu crvenu kosu. Postoji mnogo obitelji  na ovom prostoru koje tvrde da su potomci bosanskih vojnika koji su stacionirani u Nubiji tijekom osvajanja sultana Selima 1517. godine. Izuzetno su ponosni na svoje korijene i smatraju za sebe da su prelijepi”, ovo je citat iz knjige “Back Through Nubia” autorice Amelie Ann Blandford Edwards, a knjiga je napisana davne 1891. godine, piše “Depo“…