“Bošnjaci-genocid u kontinuitetu”: I suicidi zločinaca u kontunuitetu

U četvrtak navečer u zgradi BZK “Preporod” Livno Livnjacima je predstavljen dokumentarac Avde Huseinovića “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”. Kako je na predstavljanju filma kazao autor, radi se o do sada neispričanoj videopriči o višestoljetnom genocidu nad Bošnjacima, kako onima u Bosni i Hercegovini tako i onima u Sandžaku i drugim balkanskim državama.

– Film, inače, traje oko dva i po sata. I vjerujte da je teško bilo svu tu priču o genocidu nad našim narodom zbiti u to vrijeme. A, publici, od ta dva i po sata, prikazujemo siže filma od nekih 50-ak minuta. Ko želi cijeli film, imamo ga na snimljenog na CD-ovima. I ovo što ćete vidjeti bit će dovoljno da shvatite izvore genocida nad Bošnjacima i ciljeve njegovog ponavljanja, a naš cilj je da se upoznamo s takvim zlodjelima i namjerama, te da činimo sve što smo u stanju da nam se genocid više ne ponovi – kazao je, između ostalog, Huseinović publici koja je u tišini pratila, vjerovatno najbolji sat historije koji su u životu čuli i vidjeli. Vidjeli su zločince i zločine kroz stoljeća i čuli poznate bošnjačke, bosanske i druge mislioce, akademike, profesore…kako ih tumače i koje zaključke i poruke izvode.

A, po završetku filma, muk u dvorani. Šok i nevjerica da se zločin nad Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima ponavljao s tolikim intenzitetom i s koljena na koljeno. Ali, donekle, desila se i opominjuća poruka, kada se se na kraju filma čuli statistički podaci o suicidu u Republici Srpskoj i Srbiji, upravo najvećim dijelom onih koji su i provodili zločine nad Bošnjacima i drugim nepravoslavcima u posljednjem ratu. Približno su ubili onoliko samih sebe koliko su pobili nevinih žrtava! A, suicidi zločinaca i dalje teku. U kontinuitetu!

Obišli i muzejsku zbirku Izeta Alića Kelje

U Huseinovićevoj ekipi došao je u Livno i njegov prijatelj, poznati prusački imam, Sakib ef. Began.  Uoči predstavljanja filma, obišli su i privatnu muzejsku zbirku livanjskog limara Izeta Alića Kelje, te ostali zadivljeni bogatstvom sačuvane livanjske i bosanske historije u njegovim seharama, vitrinama, na policama, u avlijama, kafiću, radionicama … i zaprepašteni da nema dovoljno podrške od lokalnih i viših nivoa vlasti da se ovo blago kvalitetnije zaštiti i čuva.

Ale Kamber, Livno