Bošnjaci slave, a Dodik poručuje – “Za nas je heroj, bez obzira na presudu”

U Srebrenici i onom dijelu Bosne i Hercegovine u kojem žive Bošnjaci traje slavlje. Kazna doživotnog zatvora za Ratka Mladića utvrđuje istinu o onome što se dogodilo u Bosni i Hercegovini.

maladic

“Kakva god presuda bila, bit će mu bolje nego porodicama čiju djecu su ubijali. Meni su ubili dva sina, muža, bratiće, sestriće, mnogobrojnu rodbinu… Nadam se da će ovo biti i opomemna budućim generacijama. Mi danas imamo djecu koja su ‘zakrvljenija’ nego što su bili oni koji su počinili zločine.” Tako je presudu na doživotnu kaznu zatvora zločincu Ratku Mladiću komentirala Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge Majke Srebrenice.

Također, predstavnica srebreničkih majki čija su djeca ubijena rekla je da nije do kraja zadovoljna presudom.

“Nismo zadovoljni i nismo sretni, jer nisu obuhvaćene sve opštine za koje ga se se teretilo. Trebao je odgovarati za sve žrtve. To su bili organizirani zločinački poduhvati. Žao nam je što Srbija nije odgovarala za agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Srbiju su oslobodili od svega toga, a i dan danas imaju prste u Bosni i Hercegovini i pokušavaju je podijeliti.

Munira Subašić, također iz udruženja Majke Srebrenice, najavila je mogućnost da ovo udruženje tuži – Srbiju.

– Mi definitivno imamo pravo da tužimo Srbiju i RS za sve ono u čemu su učestvovali”, kazala je ona neposredno nakon izricanja presude, poručivši da će se “u ime žrtava i dalje boriti za istinu i pravdu”.

U Srebrenici i onom dijelu Bosne i Hercegovine u kojem žive Bošnjaci traje slavlje. Kazna doživotnog zatvora za Ratka Mladića utvrđuje istinu o onome što se dogodilo u Bosni i Hercegovini. A nepobitna je istina da su Bošnjaci bili žrtve agresije te da su u ratu podnijeli najveću žrtvu. Karadžić ih je na početku rata upozorio da im prijeti nestanak, a Ratko Mladić njegovo “obećanje” pokušavao je provesti u djelo.

Hina