Bošnjaci su u zabludi da će netko riješiti probleme umjesto njih

Izjava zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju Matthewa Palmera, koji je kazao da je pogrešan stav koji čuje u Sarajevu, da “treba pričekati Bidenovu administraciju koja će, preko brežuljaka, na bijelom konju, s Daytonom dva ili novim travanjskim paketom, riješiti njihove probleme”, svojevrstan je hladan tuš predstavnicima bošnjačkih elita, smatraju sugovornici Glasa Srpske.

 

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je ovo poruka koju bi Bošnjaci trebali razumjeti, a to je da je prizivanje bilo kojeg predsjednika da ostvari njihove snove nešto što je “lišeno svake budućnosti, dogovora i razvoja”. ”Američka administracija zna da novi sukob ne smije biti mjera podrške jednoj strani. I oni su izvukli velike pouke i ovo nije svijet iz 1992. godine, nego iz 2021. godine.

 

Ovu poruku Bošnjaci moraju čuti jer bi mogli propustiti možda posljednju šansu ne samo za BiH nego i za FBiH, gdje imaju šansu pokazati svoju sposobnost. Oni to nisu uradili, nema vlasti na razini FBiH, vlada kaos u županijama i općinama i to je sve dokaz nesposobnosti i frustracije”, smatra Stevandić. Profesor Fakulteta političkih znanosti u Banjoj Luci Miloš Šolaja ističe da ovaj stav američke administracije postoji od trenutka kada je zaustavljen rat i da su SAD od tada na stajalištu da sve ostaje stvar unutarnjih političkih dogovora.

 

”Problem je u tome što je netko sam sebe zavaravao da bi netko od stranaca mogao bukvalno donijeti na tacni ispunjenje političkih ciljeva kako ih netko zamišlja. Međunarodna zajednica nema potrebu miješati se u te unutarnje rasprave jer to može biti skupo, i politički i financijski”, ističe Šolaja, a prenos Dnevnik.

 

Dodaje da su Bošnjaci dugo u zabludi da će netko riješiti probleme umjesto njih i da se ustavna rješenja postižu isključivo uz konsenzus svih strana, jer nijedno nametnuto rješenje nije održivo na duže vrijeme. Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski kaže da ne treba zaboraviti da je Daytonski sporazum nastao na vrhuncu moći SAD-a, a da su nade o unitarizaciji BiH potpirivali pojedinci poput Wolfganga Petritscha i Paddya Ashdowna.

 

”Palmerova izjava će, nadam se, ohladiti te nerealne ambicije, a SDA, koja je te nade raspirivala, natjerati da objasni narodu da su one neostvarive”, kazao je Sitarski.

Bljesak.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply