BRAČNI PAR POSADIO NEOBIČNU SORTU: Početnici u poljoprivredi, a sada ih čeka milijunska zarada

borovnica

Iako se do sada nisu bavili poljoproivrednom, bračni par iz Uljanika kod Garešnice pokrenuo je proizvodnju sibirske borovnice, a koja bi im mogla donijeti milijune.
Poljoprivrednici se sve više okreću nekonvencionalnim kulturama, koje donose višestruko veće prihode – prije svega zbog manje konkurencije.
UNOSAN BIZNIS: ‘Ma koje mandarine, ovo je voće budućnosti! Već u drugoj godini donosi dobit’
Davorka Savić, uz pomoć supruga, zasadila je najveću plantažu ove kulture u cijeloj Europi. U struci, kaže, nije išlo, pa se bacila u poljoprivredno-poduzetničke vode.
“Imamo zasađeno sedam hektara, ukupno 18 tisuća i 500 grmova. Očekujemo da će nam se ovaj posao isplatiti i to višestruko”, rekla je Davorka.
Bude li sve išlo po planu, ova jednostavna, a zahvalna kultura mogla bi im donijeti milijune. U projekt su uložili svoj novac, a 30 tisuća eura povukli su iz EU fondova, te zaposlili osmero radnika. “Imam kuću tu preko puta, jako mi je blizu, imam djecu malu, tako da jako mi puno znači”, rekla je jedna od radnica za Dnevnik.hr
Jednostavan uzgoj, zahvalan plod
Sibirska borovnica, koja se naziva i haskap ili modra kozokrvina (lat. Lonicera caerulea ) nije zahtjevna za uzgoj, a daje jako puno. Sadnice preživljavaju temperature i do minus 40 stupnjeva Celzijevih, a nakon što njen maleni plod uberete, od njega možete napraviti bilo što – od sokova, rakije, džemova, vina, pa sve do sladoleda.”
“Ove godine preradit ćemo bobice u sok, a sljedeće godine planiramo džem. Na našem tržištu se cijena kreće od 80 do 120 kuna po kilogramu u maloprodaji”, objasnila je Davorka te dodala kako su ove borovnice bogate “antioksidansom, i dobre su kao preventiva protiv povišenog krvnog tlaka, protiv viroza, za one koji imaju manjak željeza u krvi.”
Za sibirske borovnice iz Uljanika već se čulo i u inozemstvu. Prva isporuka uskoro kreće za Nizozemsku

 

Net.hr