Branitelji dali rok od 15 dana za sjednicu

Razvojačeni branitelji u FBiH službeno su predali Vladi i Parlamentu FBiH zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj bi trebali biti razmotreni problemi te kategorije stanovništva. Jedan od branitelja Amir Sultan kazao je za Avaz kako je Vladi i Parlamentu FBiH ostavljen rok za održavanje spomenute sjednice. – Dali smo im rok od 15 dana za zakazivanje i održavanje sjednice. Nadamo se kako će biti razumniji nego prošli put – objasnio je Sultan.

Dodao je kako će, ako se vlast ponovno ogluši na zahtjeve branitelja, oni morati opet izaći na ulice. – Blokirat ćemo ponovno FBiH, i to u većem obujmu nego prošli put. Sada imamo veću podršku i s nama su branitelji iz oko 30 općina u FBiH i dvije iz RS-a – istaknuo je.

Prema njegovim riječima, obespravljeni branitelji neće odustati od svoja tri zahtjeva, a to su objavljivanje registra branitelja, ukidanje financiranja svim braniteljskim udrugama i braniteljski dodatak. Resorni federalni ministar Salko Bukvarević proteklih je dana obišao gotovo sve županije u FBiH i o toj temi razgovarao sa županijskim ministrima i predstavnicima udruga.

– Ono što je najvažnije, prvi i osnovni zaključak je dogovoren da se sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite trebaju rješavati dijalogom u institucijama, od općina, županija, Federacije do države. Smatramo da je dijalog rješenje, a nikako ulica i to je, po mom mišljenju, vrlo važan stav koji smo uspostavili – izjavio je ministar Bukvarević nakon jednog od sastanaka sa županijskim i predstavnicima lokalnih vlasti. Također je naglasio kako će Federalno ministarstvo za pitanja branitelja u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputiti nacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja.

– Zakon o pravima razvojačenih branitelja bi trebao riješiti 15 važnih pitanja za tu kategoriju stanovništva. Od liječenja, preko zapošljavanja, doplate staža, do pomoći za najugroženije branitelje – rekao je Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja. Premijer FBiH Fadil Novalić je prije nekoliko dana, govoreći o zahtjevima branitelja, objasnio kako je registar čiju objavu traže urađen. – Sastavljen je registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

S federalne razine je uneseno 129.600 korisnika i time se otvorio prostor da općine i županije unesu korisnike sa svojih razina. Kada je riječ o registru ukupne braniteljske populacije, svoj posao uradio je jedino TŽ i unio 119.000 imena. I nije točno da imamo 570.000 branitelja. Ne, netko se borio jedan dan, netko godinu ili deset dana. Kad se sve zbroji i oduzme, dobijemo oko 200.000 branitelja – kazao je Novalić.

www.vecernji.ba