Branitelji HBŽ-a: Govore se neistine o nestanku ratne arhive

hvoooKoordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Hercegbosanske županije (HBŽ) u Livnu je danas sastanak u proširenom sastavu, zajedno s predsjednicima udruga podružnica s područja te županije. Na sastanku se raspravljalo o informacijama o navodnom nestanku i otuđenju arhivske građe Zbornog područja Tomislavgrad.

Kako je priopćeno Koordinacije. u javnosti s iznesene kontradiktorne i neistinite informacije, te su u vezi s tim predočili službeni zapisnik iz kojeg je, kako navode, vidljivo kako je sva nastala dokumentacija iz razdoblja od 1996. do 4. svibnja 2016. godine uredno i uz zapisnik o primopredaji predana 4. i 5. rujna 2006. godine ovlaštenom osoblju 1.GZ VF u njihovim službenim prostorijama, prenosi Fena

Također, na sastanku je potvrđeno da je sva ranija arhivska građa ZP Tomislavgrad iz razdobljarata službeno predana u arhive u Republici Hrvatskoj te se zaključilo da se u Livnu i Tomislavgradu nije mogla nalaziti nikakva arhivska građa ZP Tomislavgrad, a samim time nije mogla biti otuđena niti završiti u Banjoj Luci kako se često spominje u medijima i javnosti.

Koordinacija udruga pozvala je sve one koji neodgovorno istupaju u javnosti iznoseći neistine i lažne konstrukcije da odmah s tim prestanu jer, kako navode, svojim neodgovornim istupima trajno nanose štetu braniteljima i HVO-u u cjelini.

Također, pozivaju pravosudne institucije i MUP HBŽ-a da, sukladno svojim ovlastima i obvezama, dovrše započete istražne radnje i sukladno rezultatima izvida poduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se svi odgovorni za širenje lažnih informacija sankcionirali