Britanci tvrde: “Ukrajinski avion je oborio iranski projektil!”

Sve su jače sumnje u procjenu Irana da se avion ukrajinske aviokompanije jutros srušio usljed problema s motorom i nezavisni stručnjaci navode da je, najvjerovatnije objašnjenje da je letjelica oborena projektilom, piše britanski “Independent”.

Iranski dužnosnici rekli su da su tehnički problemi odgovorni za pad aviona ukrajinske “International Airlines” koji se srušio neposredno po polijetanju s međunarodnog aerodroma “Imam Homeini” pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Ukrajinska Ambasada prvobitno je u priopćenju objavila sličan stav koji je kasnije promijenila i navela da će službena komisija utvrditi uzrok nesreće.

Pojedini stručnjaci tvrde da je previše rano za spekulacije, ali Grupa za praćenje rizika u zračnom prometu “OPS” preporučuje da početna pretpostavka bude da je avion oboren, dok ne bude jasnih dokaza za suprotno.

Grupacija je pri tom ukazala na fotografije sa mjesta nesreća na kojima se, kako navode, na olupini i krilu aviona vide rupe od projektila.

Ukrajinska kompanija u čijem je vlasništvu bio avion, također je odbacila mogućnost tehničkih problema i insistira na tome da je “Boeing 737-800”, koji je bio star tri godine, bio ispravan i da je prije dva dana prošao redovne tehničke provjere.

Iran je priopćio da neće predati crne kutije iz aviona američkom proizvođaču “Boeing”.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply