Bukovica: Blagoslov i svečano otvaranje redovničke kuće i centra za socijalno ugrožene osobe „Dom Milosrđa Božjeg”

bukovica

U subotu, 27. kolovoza u župi sv. Franje Asiškoga u Bukovici bit će upriličen blagoslov i svečano otvaranje redovničke kuće i centra za socijalno ugrožene osobe „Dom Milosrđa Božjeg”. Očekuje se veliki broj uzvanika, a blagoslov će obaviti mjesnik biskup mons. Ratko Perić.

Podsjećamo, temeljni kamen gradilišta blagoslovljen je 2015. godine, a izgradnju doma inicirale su školske sestre franjevke, odnosno Provincija Svete obitelji u Hercegovini.

U čast Božjem Milosrđu, temelje i gradilište blagoslovio je tadašnji gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Ante Pranjić, u nazočnosti školskih sestri franjevki, i tadašnje provincijske predstojnice Provincije Svete obitelji u Hercegovini, s. Franke Bagarić, te između ostalih, djelatnika duvanjske građevinske tvrtke Dankić MM kojoj je povjerena izgradnja ovoga objekta.

– Uz blagoslovljenu svetu sol i potpisanu povelju, u temelje ovoga doma postavaljen je i komadić štole koju je sv. Ivan Pavao II. imao na misnome slavlju u Dubrovniku, 6. lipnja 2003. godine, kazala je č. s. Franka, ističući da je Papa Ivan Pavao II na poseban način bio štovatelj Božanskoga Milosrđa i koji je svojom pobožnošću učinio da pobožnost Božanskome Milosrđu zaživi u Katoličkoj Crkvi.

Tom je prigodom predstojnica Školskih sestara franjevki Provincije Svete obitelji č.s. Franka Bagarić. za tomislavcity izjavila:

– Želja nam je i molitva da ovo bude jedan dom u kojem će svoje mjesto naći oni koji su zaista potrebni, koji se osjećaju i koji jesu na rubu našega društva. To će biti jedan dio kuće, a u drugome dijelu kuće bit će jedna mala redovnička zajednica, za možda 5-6 sestara koje bi bile na usluzi tim ljudima u našem duvanjskom narodu, od kateheze do druge vrste apostolata koja nam bude povjerena. Išle smo u pravcu da to bude kuća za maloljetne trudnice i žene žrtve nasilja i da bude jedno obiteljsko savjetovalište. Živimo u vremenu kad je sa svih strana obitelj urgrožena i na nju se vrše napadaji, reklo bi se, sa svih strana. Želja nam je stati u obranu te jezgre iz koje smo svi ponikli i vidimo da zapravo ne može biti zdravoga društva bez te zdrave jezgre. Zato nam je želja da ovdje bude jedno obiteljsko savjetovalište u kojem će ljudi moći naći pomoć u edukativnome programu i u razgovorima sa sestrama koje će biti stručno osposobljene i na raspolaganju ljudima koji imaju obiteljskih problema.

Radove na izgradnji objekta pratio je inženjer Boro Petric, a izvela firma Dankić MM. Investicija je vrijedna oko milijun i četiri stotine tisuća KM. Uz Provinciju, izgradnju „Doma Milosrđa Božjeg“ uvelike su pomogli i donatori.

Dom ima desetak soba za smještaj socijalno ugroženih osoba, a ostalo su prostorije namijenjen za pet-šest časnih sestara.

Zora Stanić/Tomislavcity

Foto: Mirko Ćerdić/Dankić MM