Časne sestre lezbijke: ‘Živimo bez straha na Korčuli, a u crkvu idemo samo kad nema nikoga’

Marita i Fani otišle su iz malih mjesta, jedna iz Slavonije, druga s Korčule u samostan. Upoznale su se na susretima sestara i viđale se jednom godišnje četiri godine. Onda su iz samostana otišle

Nun of your business dokumentarac je Ivane Marinić Kragić koji priča nevjerojatnu ljubavnu priču Marite i Fani, a ovih dana igra u kinima KIC, Tuškanac i Forum.

Obje su bile mlade časne sestre. Obje su iz malog mjesta, jedna iz Slavonije, druga s Korčule, pobjegle u samostan. Upoznale su se na susretima sestara i kasnije samostan i napustile.

Za RTL Direkt ispričale su da su ih na Korčuli prihvatili i da žive bez straha.

– Najbitnija je podrška ljudi koje volimo. Svi smo mi stvoreni kakvi jesmo i trebali bi slušati sebe – poručile su.

Njih dvije vidjele bi se na susretima sestara jednom godišnje i tako četiri godine. Marita je samostan napustila prva.

– Imala sam Fani kao prijateljicu, povjerila sam joj se o tim temama. Malo se ljuljalo, dok me nije poljuljala – rekla je.

Dokumentarac prikazuje i život u samostanu. Fani i Marita objašnjavaju kako život nije strog, ali da reda, rada i discipline mora biti.

– Čovjek mora imati ritam, svašta se naučiš. Samostani su puni uglavnom sposobnih žena – poručile su. No, istaknule su i kako nije sve bilo idealno i da je bilo i zlostavljanja.

– Tako je svugdje i svagdje – u obitelji, na poslu. Tad u tim momentima čovjek nije tog svjestan, danas s odmakom vidiš te neke stvari. Zajednica je super stala u moju obranu kad me se zlostavljalo.

Što se tiče privatnog života, ističu da su obje aktivistice, na svoj način. U crkvu idu ponekad, kada je prazno. A vjenčanje u crkvi?

– Vjera je jedno, Crkva je drugo. Nije baš sve crno-bijelo – poručuju.

24 sata