Čavara: Hrvatski narod je izigran, ovo je silovanje demokracije

Zakon negira odluke Ustavnog suda, sadrži negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

Na drugoj današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasan je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a u programu N1 to je komentirao Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH. On je kazao da ovaj zakon, koji je izglasan sa 65 glasova “za” sadrži u sebi negiranje odluke Ustavnog suda, te negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. “Mislim da se tvrdi da je predloženi zakon dobar, sve stranke koje su potpisale ovaj zakon, koji sadrži u sebi negiranje odluke Ustavnog suda, sadrži negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

Silovanje demokracije u kojem sudjeluju stranke sa dominantno Bošnjacima. Sadržaj zakona je neustavan, negira odluke Ustavnog suda”, kazao je Čavara. Hoće li ga potpisati ako prođe Dom naroda? “Ja sam preuzimajući dužnost dao prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti – ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH”, naveo je. “Vjerujem da Dom naroda neće usvojiti ovakav tekst zakona. Ustavni sud je pobrisao odobrenja, a ovaj zakon ih ima u dva članka.

Ovaj zakon ruši koncepciju konstitutivnog naroda i legalnog predstavljanja”, poručio je Čavara. Tvrdi da se i nedosljedno poziva na popis iz 2013. godine, te da se radi o “predizbornom spinu svih stranaka”. “Nijedna stranka nije htjela biti izvan ove priče, čime se dokazuje tko je veći neprijatelj prema Hrvatima. Ovo je opasan smjer kojim su krenule ove stranke”, poručio je Čavara.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. “Ovo nije vrijeme za raspravu o izbornim jedinicama, a pogotovo ne za negiranje Ustavnog suda čime se ruši ustav”, kazao je. Je li HDZ izigran od koalicijskih partnera SDA i SBB? “Hrvatski narod je izigran.

Svjedoci smo svaki dan takvih postupaka. Vokabular onih koji prijete u javnom prostoru, ja sam toga svjestan. 5.7 2017. sam imao slobodno mogu reći pokušaj ubojstva na autocesti. U 11 mjeseci Federalna uprava policije nije otkrila ko je bio suvozač i kako se zove osoba koja mi je ugrozila život. Neko javno kaže da će Marinko Čavara biti javno kažnjen ako ne uradi ono što smo mi zamislili”, kazao je. Poručio je “ovaj sustav treba poštivati i ja ću ga do kraja poštivati”. Na današnjem vanrednom zasjedanju nisu nazočili poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS). Oni su napustili skupštinsku salu tijekom prethodne današnje sjednice i priopćili da neće sudjelovati u radu Predstavničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora. Budući da je novo zasjedanje zakazano tijekom prethodnog, odnosno tek dva i po sata prije najavljenog početka. Čavara je kazao da nije bilo dogovora i razgovora između partnera u većini, te da je i tu narušeno demokratsko načelo.

“SDA i SBB sa oporbom prave rješenja bez dogovora sa onima s kojim su nosioci vlasti. Mijenjati pravila na ovakav način – naši zastupnici nisu željeli prisustvovati takvoj sjednici. Opasan smjer koji su zauzele ove stranke ne ide u korist Bošnjaka ni građana BiH”, rekao je Čavara. Koji su naredni potezi, da li će biti pokretanja vitalnog nacionalnog interesa? “Svako od nas dužnosnika se obavezao da poštuje Ustav. To ćemo raditi do kraja. Štiti ćemo interese hrvatskog naroda do kraja. Na maksimalan način kroz sustav ove države. Ako on ne može osigurati legitimno predstavljanje, onda možemo tražiti nova rješenja. Da li je to plan B ili druga rješenja kako vratiti funkcioniranje sustava”, kazao je. A za plan B kaže da je to način da se osigura funkcioniranje pravnih institucija.

Bljesak.info